Blijvend Grasland

Het behoud van blijvend grasland is belangrijk in de strijd tegen klimaatsverandering omwille van de opgeslagen koolstof in de bodem. Door het omploegen van blijvend grasland komt namelijk de vastgelegde koolstof opnieuw in de atmosfeer terecht als koolstofdioxide, een belangrijk broeikasgas. Daarnaast zijn sommige percelen blijvend grasland door de aanwezige fauna en flora ecologisch kwetsbaar en is het nodig deze te beschermen.

Premies voor blijvend grasland, maar ook een addertje onder het gras(land).

Naast de basisbetaling vormt de vergroeningspremie een belangrijk element van de rechtstreekse steun die de landbouwer kan verkrijgen. De vergroeningspremie betekent een compensatie voor de inspanningen die de landbouwer levert voor het toepassen van klimaat en milieuvriendelijke praktijken. Er wordt overwogen 40 tot 400 euro per Hectare premie uit te keren aan landbouwers voor blijvend grasland. De exacte premie zal berekend worden obv. bemestingsintensiviteit. De eerste premies zouden reeds in 2023 uitgekeerd worden.

Maar, je leest het al ... de premie is enkel bestemd voor landbouwers, maar ook natuurreservaten en/of openbare instellingen. Dit wil zeggen dat de 'amateur-fokker' de premie misloopt voor zijn paardenweides. Ook de professionele fokker, die het beroep van landbouwer niet uitoefent, zou ook geen recht hebben op de premie.

Meteen wordt vanuit de paardensport(industrie) een oproep gericht aan het kabinet van de minister om de premie ook beschikbaar te maken voor de paardensport...


bron: Lv.Vlaanderen.be / Equnews / Hippomundo