Met al enkele verscheurde pony's, maar voornamelijk veel schapen op de lijst met slachtoffers, zetten de wolven een pad van verderf verder in zowel de provincie Limburg als Oost-Vlaanderen. In Limburg zijn er welpen vastgesteld, wat in feite ook nog een uitspreiding van het terrein zal hebben als gevolg.

Nu het duidelijk is dat de wolf een nieuw onderdeel is in het Vlaamse landschap, wordt het tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid gaat opnemen. Bij zowat alles heb je voor -en tegenstanders. Mooiste voorbeeld? Het feit dat in Waregem de springsport is afgelast door het toedoen van een 'boze buur'. Als één persoon een community van sporters kan lamleggen, waarom kan die community de aanwezigheid van de wolf dan niet stoppen?

Welkom Wolf, neem aub uw verantwoordelijkheid op

Ja, je kan subsidies ontvangen om je terrein af te bakenen. Maar volstaat dat? Heel wat weides waar dieren zijn aangevallen waren goed omheind met elektrische draden. Bovendien, wie draagt de verantwoordelijkheid voor de omheining? 

Je kan toch moeilijk duizenden eigenaars van dieren verplichten om de weides goed en nieuw te omheinen, om investeringen te maken om diens eigendom te beschermen? Ligt die verantwoordelijkheid niet bij de pro-wolf community?

Even verduidelijken met een voorbeeld. Als je 2 paarden hebt, dan dien je die paarden van stalling te voorzien - er even van uitgaan dat vergunningen 100% volgen - en moet je weidegang voorzien. Doe je dat niet, dan heb je mogelijks een klacht voor inbreuk op het dierenwelzijn. Maar dat is niet de reden dat je de weide gaat omheinen. Je doet dit voor de veiligheid van je paard, maar ook om eventuele ongevallen te voorkomen. Je zorgt ervoor dat de paarden niet op het openbaar domein schade kunnen verrichten. Doen ze dat toch, dan ben je als eigenaar verantwoordelijk.

Pas dit voorbeeld nu even toe op de Wolf? ... wie dient er dan te voorzien in de omheining? ... klopt, diegene die zich als eigenaar identificeert en voorlopig is dat zonder meer de pro-wolf community!

Niet eenzijdig

Begrijp ons niet verkeerd. We hebben het besef dat de wolf geen eigenaar heeft. Hij (zij) leeft (leven) in het wild. Maar - zoals steeds - wij mensen dienen in de gemeenschap overeen te komen. Als je verantwoordelijkheden oplegt aan een gemeenschap die van paarden houdt en er nauw op toeziet dat deze opgevolgd worden (bv. registratieplichten, verantwoordelijkheid bij ongeval, voorzieningen ivm dierenwelzijn, ...) dan kan je, jezelf de vraag stellen waarom je diezelfde verantwoordelijkheden niet oplegt op de gemeenschap die pro- wolf is!

Enkel zo zullen we als gemeenschap verder kunnen samenleven...

Debat dierenwelzijn

Bovendien ... waar zijn de verschillende moraalridders op sociale media die het dierenwelzijn zo hoog in het vaandel houden? Dat is misschien een volledig andere discussie. Want de natuur is de natuur ... hopelijk voor iedereen! Maar laat ons wel duidelijk stellen, zowat elke paardeneigenaar zit met dilemma's op dit moment. Want onze eerste prioriteit is de veiligheid van onze paarden!