Jan Loos van Welkom Wolf is blij, maar heel wat landbouwers, eigenaren van pluimvee en natuurlijk ook de hippische wereld leven in angst. Te midden van het veulenseizoen leeft de fokker/eigenaar met de kennis dat er nu zowel in Limburg, Antwerpen, West-Vlaanderen en vermoedelijk binnenkort dus ook Oost-Vlaanderen, de kans bestaat dat het nieuwe leven prooi kan zijn voor de wolf.

Wie is verantwoordelijk?

Als je paard schade veroorzaakt dan is in het beginsel de eigenaar van de pony of het paard altijd verantwoordelijk voor die schade. Dat is onder andere één van de redenen dat we de weides omheinen. Zodoende de paarden niet in het wild rond galopperen en eventuele fietsers, auto's enz. kan aanrijden (of omgekeerd). 

Dat in acht genomen wordt het tijd dat natuurpunt ( één van de grootste landeigenaren van België) en de overheid de verantwoordelijkheid nemen om de domeinen wolf-veilig te omheinen. Toegegeven, het is misschien kort door de bocht, maar het punt is dat diegene die pro-actief de wolf steunen ook de (economische en emotionele) schade moeten dragen bij een aanval. 

Uiteraard is de natuur de natuur, maar wanneer je als instantie mensen gaat verbieden zichzelf boven de wolf te plaatsen in de voedselketen, dan stel je jezelf boven de natuur en moet je je verantwoordelijkheid nemen. Tijd dat de bossen van natuurpunt en de overheid dus wolf-veilig worden omheind, is dat geen oplossing?

Sussen met subsidies

Ligt je weide momenteel in een risico zone dan kan je wel subsidies aanvragen om je eigen weide wolf-veilig te omheinen. Alvorens materialen aan te kopen en een subsidie aan te vragen, kun je gratis een beroep doen op de deskundige hulp van het Wolf Fencing Team. Naast technisch advies bieden zij ondersteuning aan voor de plaatsing met behulp van vrijwilligers. Let wel op sinds mei 2022 is de risico zone niet meer aangepast op de site van de Vlaamse overheid.

Dit zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van subsidies, zoals voorzien in het reglement:

 • . Het perceel/de percelen zijn gelegen in de risicozone
 • . Het perceel/de percelen zijn in eigendom van de aanvrager of, in geval van pacht of huur, heeft de aanvrager een bewijs van toelating van de eigenaar om de omheining aan te passen.
 • . Er is de afgelopen 5 jaar geen subsidie verleend voor het perceel/de percelen om de omheining wolfwerend te maken.
 • . De te beschermen diersoort komt voor in volgende lijst:
  • schaap, geit, moeflon of steenbok
  • alpaca, guanaco of lama
  • damhert, edelhert, sikahert of axishert
  • pony, ezel of andere paardachtigen verschillend van paarden en met een schofthoogte van maximaal 148 cm
  • verzwakt rund
  • paard of rund indien gelegen in de afgebakende schutkring
 • . De omheining wordt geplaatst zoals beschreven in het reglement.