Concreet baseerden de onderzoekers zich op een bloedstaal afgenomen bij paarden na arbeid of na blootstelling aan een stressvolle situatie. Het onderzoek werd gevoerd met twaalf renpaarden. 

Voordat er bloed werd afgenomen hadden de paarden een bepaalde rustperiode gekregen na de training. De stressfactoren waren voornamelijk het ‘aanwezig zijn’ op drukke evenementen, waarbij grote groepen mensen de omgeving bepaalden en waar luide muziek te horen was.

Bloedonderzoek

Bepaalde stoffen worden enkel of in hogere mate aangemaakt als het dier meer onrust ervaart, de onderzoekers zagen dan ook een sterke verhoging van urinezuur na de evenementen. Urinezuur is een antioxidant. Een te hoge dosis is echter schadelijk voor het lichaam, omdat het kan kristalliseren.

De concentratie na arbeid steeg met ongeveer 8,6%, na de stress steeg het met 55,1%. Ook in de levercellen werden meer veranderingen waargenomen bij stress, bepaalde stoffen kwamen zelfs boven een acceptabele norm terecht. Volgens de wetenschappers houdt dit in dat de stress een groter negatief effect heeft dan arbeid.

Concreet besluiten de onderzoekers dat dit aantoont dat trainers rekening dienen te houden met de situatie waarin een paard arbeid dient te verrichten. Ook dat gewenningstraining alsnog een nuttig onderdeel van de opleiding kan zijn.

bron: Horsetalk