Het rapport toont aan dat dieren voor menselijke consumptie het niet gemakkelijk hebben. 1 op de 3 melkkoeien mankt, 47% van de vleeskoppen is kreupel, 15% van de biggen haalt de speen leeftijd niet... één uitzondering; het paard.

Hoewel de paardenindustrie van veel markten thuis is werd het paard ook opgenomen in de studie. Nu blijkt dat bij paarden slechts 5,5% van de dieren zwaar moet inboeten op het welzijn. Dat is beduidend lager dan bij de andere diersoorten. "Ik denk dat we met ons Vlaams dierenwelzijnsbeleid de afgelopen jaren absoluut een voortrekkersrol hebben opgenomen waarbij de dikwijls economische belangen opzijgeschoven hebben ten voordele van het dierenwelzijn," reageert minister Ben Weyts.

Ondertussen reageert collega-Jo Brouns (CD&V) scherp. "Het is jammer dat landbouwers (en ook fokkers van paarden) de laatste jaren niet konden investeren in vernieuwingen, technologische updates, enz. om het dierenwelzijn te verhogen. Dit door het lopende stikstofdossier. Of het nu om een kip, koe of paard gaat, je moet je dieren kunnen soigneren als een topatleet. Als ons stedenbouwkundig beleid dat niet toelaat dat moeten we ons daar vragen bij stellen."