Hoe lang vorm je al een duo met My Secret Of Usie?

Nico: “Secret is niet van mij maar van een eigenaar. Omdat ik thuis meer plaats heb, vroeg ze toen Secret twee jaar was, of hij bij mocht blijven om er op te groeien. Hij heeft hier dan enkele zomers gestaan tot hij vier werd en opgeleid moest worden. Aangezien jonge paarden opleiden niet echt mijn ding is, is hij voor twee jaar naar Tinne Vermeiren gegaan. Zij heeft Secret zeer succesvol en professioneel opgeleid. Bovendien werden ze samen ook kampioen bij de zesjarige paarden in de VOR.” 

Je vormt dus al een geruime tijd een duo met Secret. Dan ken je zijn karakter ongetwijfeld door en door. Kan je die eens omschrijven?

“Secret is zeer braaf en rustig in de omgang. Toch heeft hij alles gezien en is hij erg 'kijkerig' in de piste. Maar het is net die 'kijkerigheid' dat zijn sterkte is. Dat maakt dat hij ook altijd heel voorzichtig blijft.”

Je wint de ene na de andere competitie de laatste maanden. Wat iedereen wil weten: Wat is het geheim van jullie succes?

“Tja geheim… Secret staat hier bij mij als het ware ‘in den hof’. Hij krijgt veel aandacht en ik doe er ook alles aan om hem het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Ik wil er vooral veel plezier aan beleven samen met Secret!” 

Hoe probeer je dat dan te doen? 


“Ik zorg voor genoeg afwisseling door hem bijvoorbeeld in de stapmolen te zetten, een paar uurtjes op de weide, wat rijden,… etc. Ik doe ook al zijn verzorging zelf en ik denk dat ik daarom van hem in de ring veel terugkrijg.”

Al die overwinning elk weekend zorgen natuurlijk wel voor hoge verwachtingen. Voel je die druk op je schouders als je nu de wedstrijdpiste in gaat?

“Absoluut niet. Het is een pure hobby voor mij. Ik rij op regionaal en nationaal niveau of soms eens op internationaal 1* niveau. Zowel ik als de eigenares van Secret hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. We hebben er vooral ons plezier aan! In de barrage doen we natuurlijk altijd ons best, maar ik voel zeker geen extra druk op mijn schouders.”

Ben je dan teleurgesteld als er tussen die overwinningen of podiumplaatsen soms eens een vijfde, zesde of zevende plaats tussen zit bijvoorbeeld?

“Of we nu eerste of tiende eindigden dat maakt mij niet uit. Dat zien we dan wel vlak voor de prijsuitreiking!”

Je hebt sinds januari van dit jaar (op één springfout na) alleen maar foutloze omlopen neergezet met Secret. Wat maakt dat hij zo vaak foutloos springt?

“Natuurlijk zijn voorzichtigheid maar ik probeer ook altijd zijn hoofd fris te houden door geen sleur te creëren. Dat doe ik door in de week veel te gaan wandelen, hem op de wei te zetten en variatie te implementeren tijdens onze trainingen."

Je springt op zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau de Grote Prijzen mee. En je wint die dan ook meestal! Wat maakt van Secret zo’n goed GP-paard?

“Wat Secret zo’n goed GP-paard maakt is dat hij de eerste dag op een meerdaagse heel kijkerig is en dat maakt dat hij op dag drie, wat bijna altijd de dag van de GP is, dat allemaal al heeft kunnen loslaten en hij super gefocust is.” 

Wat zijn je toekomstplannen nog met Secret?

“Ik wil gewoon evenveel plezier beleven dan dat we nu al doen samen. Daarnaast wil ik vooral mijn paard maar ook mezelf gezond houden. Het zou ook fijn zijn als we zoals andere jaren af en toe eens aan een mooie CSI kunnen meedoen. Wie weet, mogen we dit jaar wel weer naar Knokke Hippique!”  


Bron: Equnews