Volgens de nieuwe regel zou een jury een ruiter kunnen elimineren, als deze in moeilijkheden lijkt of het paardenwelzijn in het gedrang lijkt te komen. Het grootste probleem met de nieuwe regel is dat de genomen beslissing definitief is en dus niet onomkeerbaar. 

Met de laatste kwalificaties richting Parijs 2024 zorgt dit voor problemen. Om discriminerende besluiten te vermijden of onterechte eliminaties te voorkomen wil het IJRC een herziening van de regel. "De regel is het gevolg van de sociale licentie die over de sport heerst. Toch moet de sport de sport blijven en moeten we toezien dat alles eerlijk en fair gebeurd. Het belangrijkste probleem is dat op dit moment paarden en/of ruiters kunnen gediskwalificeerd kunnen worden door mensen die zelf nooit gereden hebben, of nooit op een hoog niveau gereden hebben. De vraag stelt zich dan, hoe kan die persoon een gegronde beslissing vellen?"

Voormalig Olympisch springruiter, Nick Skelton oppert daarom om recent gepensioneerde top ruiters de stewards te onderichten. "Vandaag leven we op een flinterdunne lijn tussen goed horsemanship en de interpretatie ervan via de sociale licentie. Daarom is het onze taak om het algemeen publiek te informeren en ze inzicht te geven in onze sport."