Bij de recente Longines EEF Series competitie in regio West in Peelbergen stelde Luxemburg hun allereerste team samen in de Serie. Opmerkelijk genoeg waren drie van de vier teamleden broers en zussen. Basile, Charlotte en Victor Bettendorf streden voor het eerst samen en werden vergezeld door Odile Gierech om het kwartet compleet te maken.

Victor Bettendorf zei over de algehele ervaring in Peelbergen: "We waren niet slecht in de eerste ronde, en we waren best tevreden, maar de tweede ronde was een beetje teleurstellend. Voor onze eerste keer was het echter niet slecht. We hebben een paar dingen aan te passen voor Luxemburg, en hopelijk springen we dan twee goede rondes. Ik ben eerder in een team geweest met mijn zus Charlotte, maar nooit met ons drieën. Voor mijn broer Basile was Peelbergen ook zijn eerste Nations Cup, dus het was geweldig.”

Victor is gevestigd op de Haras De La Roque stoeterij in Normandië, Frankrijk, samen met zijn partner Adeline Hecart en hun twee kinderen. Victor en Adeline hebben een succesvol systeem geïmplementeerd om paarden voor de sport te produceren, wat ook werd beïnvloed door Adeline's zeer succesvolle paardensportouders, Michel en Alexandrine.

Om de paarden dicht bij de natuur te houden, blijven de meeste onbeslagen en leven velen in kleine kuddes. Jonge paarden krijgen zoveel tijd als ze nodig hebben om zich te ontwikkelen, met de nadruk op de duurzaamheid van hun carrière. De paarden doen zeer weinig leeftijdsklassen mee en beginnen pas op zevenjarige leeftijd serieus te concurreren. De paarden dragen geen beschermers en worden met zo min mogelijk uitrusting gereden.

“Ik heb veel geleerd over horsemanship sinds ik naar Frankrijk ben verhuisd. Mijn schoonvader Michel heeft me zoveel geleerd. Het is onze taak om de paarden zo gelukkig mogelijk te houden - ze zijn altijd bereid om zoveel voor ons te doen.”

2023 was een zeer succesvol jaar voor Victor. Met zijn toppaard, Mr Tac, won hij CSI 5* Grand Prix wedstrijden in Göteborg, Saut Hermes en St Tropez. Hij won ook bij Global Champions Tour wedstrijden in Stockholm en La Coruña met Simolo De La Roque, gefokt door Alexandrine. Victor en Mr Tac leken Luxemburg te vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar de verhuizing van Mr Tac in januari betekent dat de race nu gaande is om de opvallende grijze ruin Electro Vd Kromsteeg Z te kwalificeren.

Het produceren van paarden is een lang proces, en Victor erkende snel de voordelen van het opnemen van de Longines EEF Series Nations Cup wedstrijden; “De parcoursen zijn niet te hoog, maar ze zijn technisch en uitdagend genoeg. Het is perfect voor paarden zoals de negenjarige merrie Foxy De La Roque, die ik in Peelbergen reed. Ze heeft eerder een paar 1m55-klassen gesprongen, maar op deze leeftijd hou ik ervan om ze op en neer te laten bewegen. Ik denk dat het een zeer goede serie is om paarden verder te brengen.”

Victor kijkt ernaar uit dat het Luxemburgse team zich kwalificeert voor de halve finales van de Serie in Deauville. “We zouden graag willen kwalificeren voor Deauville. Ik woon op slechts twintig minuten afstand, dus ik zou daar heel graag willen concurreren. Ik ben van plan om Foxy De La Roque opnieuw te laten springen bij de kwalificatie in Luxemburg.”

Victor heeft een uitzonderlijk team van paarden opgebouwd, waarvan velen de titel De La Roque dragen. Hij blijft echter flexibel over zijn doelen voor het seizoen 2024; “Ik ben gestopt met plannen maken omdat het moeilijk is te anticiperen wat er zal gebeuren. Ik heb drie echt goede negenjarige paarden en vier of vijf slimme achtjarigen voor dit jaar. Ik blijf proberen Electro te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik wil deze paarden goed blijven produceren, in de hoop om volgend jaar enkele serieuze klassen te springen.”

Een belangrijk onderdeel van deze reis zijn de mensen thuis, die dagelijks voor de paarden zorgen. “De belangrijkste mensen in onze sport zijn de grooms. Zij zijn de mensen achter de schermen; zij zijn 24/7 bij de paarden en zijn echt gepassioneerd over de paarden. Ik denk dat het een heel goed idee is om hun bijdragen te benadrukken. Het is belangrijk om hen eer te geven voor wat ze doen.”

Met Luxemburg dat hun Longines EEF Series Nations Cup-campagne positief begint, hoopt Victor andere Luxemburgse ruiters te inspireren.

“Luxemburg is een heel klein land, dus we hebben niet veel teamervaring. Het is niet zo gemakkelijk voor ons om vier of vijf ruiters te hebben die op een hoog genoeg niveau kunnen concurreren om de Nations Cups te doen. Ik kan de wens om voor je land te concurreren heel goed begrijpen - elke keer dat ik in een team heb gezeten, heeft het me mijn beste herinneringen in de sport gegeven. Om competitief en succesvol te zijn in de Nations Cups is echt belangrijk, en ik zou graag zien dat jongere Luxemburgse ruiters doorkomen en competitief zijn. Ons grootste doel is om een team te hebben voor de Wereld- en Europese Kampioenschappen en om competitief te zijn, niet alleen deel te nemen. De Longines EEF Series zal ons helpen om als team te groeien, en mijn doel voor de komende twee jaar is om samen op te bouwen en te verbeteren.”




Bron: Persbericht