Er wordt in de Fokadvies-tool (nog) geen rekening met bloedvoering gehouden. In theorie kan bij een Vivaldi-merrie nog steeds zijn zoon Desperado geadviseerd worden, al is het niet heel waarschijnlijk dat dit ook gebeurt. Een Vivaldi-dochter heeft waarschijnlijk in haar genetisch profiel de positieve, maar ook de minder positieve kenmerken van haar vader. Die plussen en minnen zijn ook bij zonen van Vivaldi zichtbaar, waardoor een dergelijke match nooit heel hoog zal staan in de top 20 van geadviseerde hengsten.

Het inteeltpercentage van het toekomstige veulen staat echter duidelijk vermeld en wordt bij een percentage hoger dan 5% onderstreept, zodat duidelijk is dat dit hoger is dan dat het KWPN advies aangeeft. Dit wordt in het veulenrapport nog eens extra omschreven.

De Fokadvies-tool is gebaseerd op de fokwaarden, de sportfokwaarde weegt hier het zwaarst in mee. Daardoor komen vaker dezelfde hengsten in de top 3 voor, zij hebben namelijk een hoge sportfokwaarde. Verderop zit er meer variatie in de top 20, dat is ook waarom de 20 beste matches getoond worden. De top 3 is te eenzijdig om je alleen daarop te richten. Onderling verschillen de hengsten uit de top 20 wel op punten, maar ze verschillen ook weer niet heel veel van elkaar en zijn allemaal waardige kandidaten voor de specifieke merrie. Er staan heel veel hengsten in de tool, zeker voor spring- en dressuurpaarden, dus de top 20 wordt uit grote aantallen gekozen.


Bron: KWPN