Wie treedt in de voetsporen van Haegeman?

De allereerste Spelen in 1900 waren meteen de meest succesvolle voor de Belgische paardensport. Zeker als het op de individuele jumping aankwam aangezien de gouden en zilveren medaille naar België gingen. Het was Aimé Haegeman die samen met zijn Benton II naar de overwinning sprong. Hij werd op het podium vergezeld door landgenoot Georges Van der Poële, die dankzij zijn sterke prestatie op Windsor Squire, de zilveren medaille in de wacht mocht slepen. Tijdens de Spelen in 1904 en 1908 stond de paardensport niet op het programma, maar toen het in 1912 terug ingevoerd werd, was het weer raak voor België. Emmanuel De Blommaert en zijn paard Clonmore werden toen bekroond met de bronzen medaille. Daarna duurde het enorm lang vooraleer België nog eens een overwinning kon behalen maar in 1972 juichte de Belgische paardensport weer toen François Mathy brons behaalde in München.

Wie in de voetsporen zal treden van deze fantastische ruiters valt nog af te wachten aangezien we nog even moeten wachten op de starters lijst. Toch zijn er een aantal ruiters die grote kanshebbers zijn.  Eén daarvan is ongetwijfeld Jos Verlooy, aangezien hij recent nog de tweede achtereenvolgende eindoverwinning tijdens het Belgische kampioenschap in de wacht kon slepen. Deze nieuwe overwinning zal ongetwijfeld invloed hebben op zijn ranking op de wereldranglijst, zijn naamsbekendheid en de sportweddenschappen die terug te vinden zijn op betFIRST. Bij die laatste wordt er namelijk niet alleen gekeken naar de potentiële opkomende overwinningen maar ook naar de voorbije prestaties, statistieken en analyses. Als Verlooy zou deelnemen aan de Spelen, dan zullen zenders zoals Sporza, NOS en Eurosport je gegarandeerd op de hoogte houden.


Wat brengt de jumping in teamverband voor België?

Ook tijdens de jumping in teamverband kon België de voorbije jaren al medailles binnenhalen. De eerste keer was in 1920 toen André Coumans, Henri Laame en Herman d'Oultromont ons land een zilveren medaille schonken. Net zoals in de individuele jumping, moesten we lang wachten op een volgende medaille maar dankzij Edgar-Henri Cuepper, François Mathy, Stanny Van Paesschen en Eric Wauters kwam die er in de vorm van een bronzen medaille in 1976.


Als België weer vertegenwoordigd zou worden tijdens de jumping in teamverband, zou het ons niet verbazen moest Pieter Devos er bij zijn. Hij staat momenteel namelijk op de vijfde plaats in de top 100 en versloeg recent nog de concurrentie tijdens de CSI5* op 1m55 in Hubside.

België boven in Tokio?

Op dit moment weten we nog niet wie de Belgische driekleur zal mogen dragen in Tokio. Toch staat één ding al vast: ons land beschikt over enorm veel talent dat wel eens hoge toppen zou kunnen scheren tijdens de Olympische Spelen 2021 tijdens de paardensportdisciplines.