Het Rolex Major-seizoen opent dit jaar in 's-Hertogenbosch, Nederland, van 11-13 maart met The Dutch Masters, de nieuwste toevoeging aan de Rolex Grand Slam of Show Jumping. De grootste indoorwedstrijd in Nederland en een van de twee indoorwedstrijden op de Rolex Grand Slam-kalender, brengt The Dutch Masters een rijk erfgoed met tradities die teruggaan tot 1967. Dit jaar zullen de allerbeste springruiters naar de Brabanthallen komen voor drie dagen wedstrijd van wereldklasse, met als hoogtepunt de Rolex Grand Prix op de laatste dag van de show. In de krapste arena van de vier Majors is het vertrouwen tussen paard en ruiter meer dan ooit van cruciaal belang, wanneer de combinaties door de scherpe bochten moeten navigeren, die hen weinig ruimte voor fouten bieden. De winnaar van vorig jaar, de Oostenrijker Max Kühner, was goed op dreef met zijn getalenteerde 11-jarige ruin Elektric Blue P, en boekte zo zijn eerste Major-overwinning.

De tweede Major van het seizoen, CHIO Aken - ook wel het 'Wimbledon' van de hippische wereld genoemd - vindt opnieuw plaats in de stad Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland. CHIO Aken, dat al sinds 1924 plaatsvindt, is een evenement met een rijke geschiedenis en trekt nog steeds meer dan 350.000 goed geïnformeerde fans gedurende 10 opwindende dagen paardensport, die dit jaar van 24 juni tot 3 juli zullen plaatsvinden. Een van de meest prestigieuze wedstrijden op de jaarlijkse springkalender, CHIO Aken's hoogtepunt klasse, de Rolex Grand Prix, vindt plaats op de laatste dag van de show en is degene die elke ruiter wil winnen, het etsen van hun naam in de hippische geschiedenis op de iconische winnaars 'muur. 2021 zag Rolex' nieuwste Testimonee, de Duitser Daniel Deusser en zijn fenomenale merrie, Killer Queen VDM, de buit mee naar huis nemen na het vervullen van een levenslange droom om tot kampioen gekroond te worden. Deusser werd op de hielen gezeten door de jonge, opkomende Amerikaanse ruiter Brian Moggre, die op 20-jarige leeftijd ongelooflijke niveaus van vaardigheid en vastberadenheid toonde om het op te nemen tegen een veld van voormalige nummer één van de wereld en Olympische, Wereld en Europese individuele kampioenen en de tweede plaats veilig te stellen. 

Van 7 tot 11 september gaat de aandacht naar Calgary in Canada voor de CSIO Spruce Meadows 'Masters'. Met een reputatie als een van de meest veeleisende banen ter wereld, is er een zeer speciaal partnerschap nodig om te winnen in de CP 'International', gepresenteerd door Rolex. Rolex Testimonee Steve Guerdat en zijn 13-jarige ruin Venard de Cerisy belichaamden dit door twee nauwkeurige en foutloze rondes neer te zetten, het enige duo dat dubbel foutloos bleef en uiteindelijk de felbegeerde trofee in de wacht sleepte. De Rolex Grand Slam heeft goede herinneringen aan deze Major, want in 2015 werd Scott Brash uit Groot-Brittannië hier de eerste winnaar van de befaamde Rolex Grand Slam of Show Jumping na een foutloze ronde op zijn legendarische ruin Hello Sanctos, een prestatie die sindsdien geen enkele ruiter meer heeft kunnen evenaren.

Het Major-seizoen bereikt zijn hoogtepunt in Zwitserland wanneer de ruiters terugkeren naar het CHI Geneva. Het CHI Genève, dat van 8 tot 11 december plaatsvindt in het Palexpo complex, is een van de meest historische en prestigieuze internationale shows en is al negen keer uitgeroepen tot 's werelds beste springwedstrijd. De Rolex Grand Prix is het hoogtepunt van de vier dagen durende topcompetitie en wordt georganiseerd door de beste ruiters van de sport. Lokale held, de Zwitser Martin Fuchs reed in 2021 naar de overwinning met zijn 10-jarige ruin, Leone Jei, en schreef geschiedenis door de eerste ruiter van het concours te worden die opeenvolgende edities won na de triomf in 2019.

Klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Bron: Rolex Grand Slam 
Foto: © Tomas Holcbecher