"Het is belangrijk te weten dat ik de atleten voorop stel. Mijn eigen belangen zijn bijzaak," vertelt De Vos. "Ik ben een rasechte Belg. Diplomatisch, bescheiden maar toch vastberaden het doel te halen. In België merk ik die zelfde capaciteiten bij de voorzitter. Dat laat ook toe dat de sport nu pas in de mainstream media opgenomen werd. Iets wat in alle objectiviteit wonderbaarlijk is, want dat had al veel langer de zaak moeten zijn. De Belgische paardensport is een belangrijke schakel in de nationale economie, punt."

Over de selecties valt op dat er opnieuw geen tegen kandidaten waren. "Dat stelt me natuurlijk blij. Het laat me toe me te focussen op mijn werk en vooruit te denken. Het laat me eveneens toe om op elk congres te focussen op wat telt, dat is ook de reden dat we in de laatste legislaturen steeds knopen hebben kunnen doorhakken.

Focus op de toekomst

Een belangrijk thema blijft de Olympische Spelen. "De Olympische Spelen zijn een belangrijk gegeven. Zonder de Spelen zou onze sport in elkaar zakken. Daarom is het ook relevant dat we ons blijven focussen op inspanningen om deel uit te maken van het IOC. Hoewel mijn mandaat maar tot 2026 loopt ben ik nu al bezig met de Spelen van 2028."

Verder ligt volgens De Vos de focus op de verdere groei van de sport. "Bovendien moeten we de sport steeds meten aan de hedendaagse situatie. Zo moeten we rekening houden met de oorlog in Europa en het feit dat er een wereldwijde economische crisis is." gaat de Belg verder.

"Ik wil verder verzekeren dat ik in 2026 een gezonde en solide organisatie overdraag aan mijn opvolger. Het FEI moet groeien en ter zelfde tijd zijn basis stevig uitbouwen zodat er genoeg fundament is om eender welke toekomst scenario aan te kunnen."