Dat Harrie Smolders niet van rijke komaf is, dat weten we natuurlijk al even. Al hield dat de Nederlander absoluut niet tegen om zijn eigen weg naar de top te timmeren. "Ik denk dat ik daarom ook de nieuwe generatie inspireer, omdat ik eigenlijk van boerenafkomst naar nummer één van de wereld ben gegaan", vertelde Smolders. "En dat is nog steeds mogelijk." Een interessante quote, zo vond De Cleene, "er zijn er vele die het tegenspreken".

De Nederlander schudde daarop het hoofd. "Ik snap niet waarom. Als je de top twintig van de wereld vandaag bekijkt, dat zijn er allemaal die met niets zijn begonnen. Allemaal werken die nog elke dag kei hard, en die hebben nog steeds het gevoel dat ze niet genoeg doen." Het zit hem volgens Smolders dan ook allemaal in dat harde werk en het extra doorzettingsvermogen. "Op een gegeven moment wordt er een onderscheid gemaakt als het een paar keer tegen zit. Dan moet je mensen hebben die doorbijten, die een stapje der extra bij doen en die nog meer gemotiveerd daarvan raken. Daar wordt dan vaak het kaf van het koren gescheiden", besloot hij.

De Cleene stelde daarop de vraag of dit ook nog kon gelden voor de huidige jonge generatie. "In de jeugd zie ik er nu weinig die van dezelfde komaf zijn, of hetzelfde verhaal als jou hebben gekend." Harrie pikte hier meteen op in door te antwoorden dat hij daarom ook nooit echt in de jeugd heeft gereden. Volgens de Nederlandse topruiter is het bij 'de jeugd van tegenwoordig' vaak de prestige van de ouders die zorgt dat de jonge pupil een goed paard, kwalitatieve lessen, etc. krijgt toegeschoven. "Maar maakt dat een hele goeie ruiter? Dat is een ander verhaal ..."

"Hoe wij zijn opgegroeid, wij moesten echt werken: viertal, achttal, dressuur, ... Alles moesten we doen, en dat heeft mij een heel breed basispakket gegeven," vervolgde Harrie. "Wat je nu vooral ziet bij de jeugd, en ook bij de [jongere] senioren die succesvol zijn, is dat dit kinderen zijn van een generatie professionele ouders in de sport. Die krijgen natuurlijk wel veel voorsprong, want zij hebben de eigenaren al achter de hand, en dus ook goede paarden. Zij hoeven niet meer de fouten te maken om er uit te leren."

"Ja want dat is het hé", besloot De Backer. "Het gaat niet over de jeugd, het gaat over diegene die plotseling op zijn 30e komt bovendrijven. Een Wilm Vermeir past dan misschien wel mee in dat verhaal, dat is ook zo'n bikkelharde werker."

Bron: Equnews / 2 Man & 1 paardenkop