"Op vrijdag 17 december 2021 heeft de Regie der Gebouwen de aankoopakte ondertekend van deze stoeterij van 15 hectare voor een bedrag van 11,7 miljoen euro. Het is de bedoeling om er tegen het voorjaar van 2022 de cavalerie van de federale politie onder te brengen die momenteel gehuisvest is op de site Witte de Haelen in Brussel, in lokalen die niet meer beantwoorden aan hun behoeften en aan de huidige normen. Deze aankoop door de Regie der Gebouwen maakt het mogelijk de federale politie infrastructuren ter beschikking te stellen die aangepast zijn aan de prestaties van hun dienst DGA/DAS (Openbare Veiligheid), met respect voor het dierenwelzijn, en tegelijk ruimten in de buurt vrij te maken. Kazerne Witte de Haelen. De aldus vrijgekomen ruimten zullen het voorwerp uitmaken van een nieuwe bestemming die momenteel wordt geanalyseerd. Het doel is om tegemoet te komen aan de behoeften van de federale politie en haar werking te verbeteren door haar gebouwen beter uit te rusten en in te delen volgens haar behoeften. " licht Laurent Vrijdaghs, algemeen bestuurder van de Régie des Bâtiments toe.

"De rol van de Regie der Gebouwen bestaat erin duurzame en kwaliteitsvolle infrastructuur te voorzien voor de overheidstaken. Wat de bereden politie betreft, moeten wij onze politieagenten een optimale werkomgeving en hun paarden huisvestingsomstandigheden garanderen die het dierenwelzijn respecteren. Momenteel is de huisvesting van politiepaarden ontoereikend. De verhuizing naar deze volledig aangepaste en ideaal gelegen locatie zal de federale politie in staat stellen een voorbeeld te stellen op het gebied van dierenwelzijn en de 150 medewerkers en hun 110 rijdieren in staat stellen hun taken in ideale omstandigheden uit te voeren. De keuze om de Cavalerie van de Federale Politie hier, in Wisbecq, te vestigen, kadert in een meer algemene reflectie over de renovatie van de kazernes van Géruzet en Witte de Haelen. Dit wordt streng beheerd door de Regie der Gebouwen. De renovatie van de stallen van Etterbeek zou immers veel meer hebben gekost dan de aankoop van deze stoeterij. Door deze operatie komt er dus budgettaire ruimte vrij voor andere projecten ter verbetering van de werkomstandigheden van onze politieagenten op de site van Etterbeek. " geeft Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering, belast met de administratieve vereenvoudiging, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het beheer van de gebouwen, aan.

"Ik ben verheugd dat de Regie der Gebouwen deze intelligente investering heeft kunnen doen in moderne en energiezuinige huisvesting voor onze bereden politie. Naast voldoende personeel en middelen heeft de federale politie ook nood aan een degelijke infrastructuur. Door de verhuizing van de cavalerie naar Haras de Wisbecq winnen we aan dierenwelzijn, winnen we aan veiligheid en welzijn voor ons personeel, winnen we aan energie-efficiëntie en tot slot winnen we aan kostbare ruimte in de politiekazerne van Brussel", voegt Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, eraan toe.

Vrijwel energieneutraal
Dankzij 450 zonnepanelen, goed geïsoleerde binnenruimtes en de opvang van een miljoen liter regenwater per jaar via de daken, zijn de exploitatiekosten van deze manege zeer laag.  Tenslotte zal de gemiddelde tijd die nodig is om de paarden naar het vertrekpunt van een missie te brengen, verminderen aangezien de Haras de Wisbecq net ten zuidwesten van Brussel ligt, langs de autosnelweg E429, en gemakkelijk bereikbaar is. Omdat de cavalerie overal in België, in de lokale politiezones en bij de federale diensten, een handje toesteekt, moet zij zich inderdaad vaak verplaatsen.

Minder kosten voor de staat
De ruimtes die de Cavalerie van de Federale Politie momenteel inneemt op de site Witte de Haelen beantwoorden niet meer aan de huidige behoeften en normen en zouden zware verbouwingen en renovaties vergen die over meerdere jaren gespreid zouden worden en meer dan 20 miljoen euro zouden kosten.  Door de cavalerie te verhuizen naar de Haras de Wisbecq, die voor 11,7 miljoen euro werd aangekocht, bespaart de Staat dus geld.

Ruimte vrijmaken in de Witte de Haelen in Brussel
Door de verhuizing van de cavalerie komt ook ruimte vrij in de kazerne Witte de Haelen in Etterbeek, die nuttig kan worden gebruikt. De Regie der Gebouwen bestudeert een nieuwe bestemming voor de politiediensten.