De award voor Rookie of the Year ging naar de slechts 18-jarige Thibeau Spits. Hij sloot zijn periode bij de Juniors afgelopen zomer af met een individuele bronzen medaille en werd op Jumping Mechelen tot VLP Talent van het Jaar verkozen. Hij verzilverde tijdens diezelfde wedstrijd zijn deelname aan het CSI5* concours meteen met een overwinning in de speedrubriek. De jonge ruiter uit Sint-Katelijne-Waver kwam eerder in 2019 ook al aan de start van het CSI5* concours van Waregem.

Het Paard van het Jaar werd Igor van Jos Verlooy. De 12-jarige BWP ruin sleepte in 2019 al de titel van Landbouwleven Paard van het Jaar in de wacht en mag nu dus ook deze titel aan zijn palmares toevoegen. Op het palmares van deze Emerald-zoon stonden onder andere al een bronzen individuele medaille op het EK van 2019 en teamgoud op datzelfde Europees kampioenschap. De ruin is in eigendom van Euro Horse BVBA en Grazielle Janssen en werd gefokt door Maarten Van Waes.

Geen grote verrassingen bij de uitreiking van het beste team: voor de eerste keer in de Belgische geschiedenis slaagde een Jumpingploeg erin om Europees goud in de wacht te slepen en geschiedenis te schrijven. Het was dan ook logisch dat de ploeg van Peter Weinberg met deze award aan de haal ging. Pieter Devos (Claire Z), Gregory Wathelet (MJT Nevados S), Jos Verlooy (Igor) en Jérôme Guery (Quel Homme de Hus) maakten deel uit van dit ‘golden team’.

Het was meteen ook een ruiter uit dat team dat de award voor ‘Best Athlete’ mee naar huis mocht nemen. Pieter Devos haalde het van zijn collega Niels Bruynseels en Horseball-speelster Valerie Antheunis. Het jaar van Devos was dan ook op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hij maakte, zoals reeds gezegd, deel uit van de ploeg die tijdens het EK Jumping goud behaalde, hij eindigde op de tweede plaats in het eindklassement van de Global Champions Tour en werd tot beste ruiters van de Global Champions League benoemd. Hij sloot zijn topjaar 2019 dan ook af als hoogst geklasseerde Belg op de wereldranglijst met een zesde plaats.

Voor de uitreiking van de ‘Equistar/Sterkste prestatie van het jaar’ moest Jos Verlooy opnieuw het podium beklimmen. Zijn prestaties op het Europees Kampioenschap (zowel individueel als in de teamcompetitie) en zijn eerste Belgische titel zorgden ervoor dat niemand afgelopen jaar beter deed dan hij. Zijn prestaties werden bijgevolg beloond met de allerlaatste award van de avond.

In alle bovenstaande categorieën werd de winnaar door publieksvoting bepaald maar er was ook één award waarin de jury het voor het zeggen had. De winnaar was de ‘Jury’s Trophy’ werd zo de Paradressuurploeg. Op het EK in Rotterdam won de ploeg onder leiding van Walter Van Haegenborgh maar liefst zes individuele medailles. Zo behaalde Manon Claeys (San Dior) een zilveren en een bronzen medaille, Michèle George (Best of 8) voegde twee bronzen medailles toe aan haar prijzenkast en Barbara Minneci (Stuart) deed haar dit graag na. Kevin van Ham (Eros) was de vierde Pararuiter van dit team.