De FEI Helmet Working Group, belast met het herzien van de huidige normen voor het testen van ruiterhelmen en gerelateerde wetenschappelijke literatuur, werd opgericht in april 2023. Het bestaat uit een panel van internationale experts, waaronder ingenieurs, normenexperts, medische professionals, helmfabrikanten, atleten en vertegenwoordigers uit de paardensport.

"Terwijl de FEI blijft werken aan het verminderen van valpartijen van paard en ruiter, zijn er maatregelen nodig om het risico op ernstig letsel te verminderen wanneer vallen zich voordoen. De FEI Helmet Working Group richtte zich op hoe helmen nog effectiever kunnen zijn bij het verminderen van het risico op ernstig hoofdletsel," legde Dr. Mark Hart, voorzitter van het FEI Medical Committee, uit.

"Er zijn momenteel verschillende testnormen over de hele wereld voor ruiterhelmen, met verschillende criteria. Bovendien weerspiegelen sommige van de momenteel gebruikte protocollen voor het testen van helmen mogelijk niet het onderzoek en de technologische vooruitgang die de afgelopen jaren zijn geboekt.

"Helmvereisten zijn zeer specifiek voor de sport. En als Internationale Federatie voor de paardensport geloven we dat het onze plicht is om de leiding te nemen bij het helpen van fabrikanten bij het creëren van helmen die specifiek voldoen aan de eisen van onze sport en onze atleten beter beschermen.

"De Werkgroep heeft de bestaande testnormen en relevante wetenschappelijke literatuur zorgvuldig beoordeeld, en we zijn ervan overtuigd dat hun conclusies een duidelijker en robuuster kader zullen bieden voor fabrikanten die helmen produceren in de paardensport."

Na een eerste persoonlijke bijeenkomst en frequente online discussies kwam de FEI Helmet Working Group tot de volgende belangrijke conclusies:

  1. Wetenschappelijke testcriteria moeten worden verbeterd door nieuwe computermodellen en simulaties die beter de werkelijke ongevallen weerspiegelen. Dit zal een verandering in helm normen mogelijk maken die atleten betere bescherming bieden tegen hoofdletsel.

  2. Aanvullende testmaatregelen en bijgewerkte drempels voor de overdracht van hersenenergie moeten worden opgenomen in de huidige testprotocollen om beter rekening te houden met de gevarieerde krachten die optreden bij valpartijen in de paardensport. De FEI Helmet Working Group beveelt aan dat deze nieuwe testprotocollen rond 2027 door de FEI worden geïntroduceerd om fabrikanten de tijd te geven om de nodige aanpassingen aan hun productielijnen te maken.

  3. Er moet een nieuw en verbeterd meldsysteem voor letsel worden ingesteld om hoofdletsel te volgen, en de effectiviteit van wijzigingen in de testprocedures te meten en te evalueren.

De technische aanbevelingen van de FEI Helmet Working Group, die zijn gepubliceerd op de website van de FEI, zullen nu worden gedeeld met de helmfabrikage- en testindustrie voor feedback. De FEI heeft de intentie om op samenwerkende wijze met fabrikanten en helmstandaardorganisaties samen te werken om deze doelen te bereiken, wat moet worden beschouwd als een nieuwe, snel haalbare stap voorwaarts om helmen de overgedragen energie naar de hersenen verder te laten verminderen bij een val. Ondertussen zullen de inspanningen van de FEI Helmet Working Group doorgaan om de effectiviteit van helmen te verbeteren naarmate nieuw onderzoek en technologie beschikbaar komen.

"Het door de Werkgroep geboekte vooruitgang betekent een aanzienlijke sprong voorwaarts, niet alleen voor atleten in onze sport, maar ook voor de hele paardensportindustrie," zei Ingmar De Vos, voorzitter van de FEI.

"Onze visie is dat de conclusies van de FEI Helmet Safety Working Group het begin markeren van een reis die de internationale sportfederatie zal zien bijdragen aan de uitwerking van steeds veiligere helmtestnormen die zowel voldoen aan de behoeften van de atleten als aan de belangen van de fabrikanten."


Bron: FEI