De verklaring, die is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine (BJSM), is gebaseerd op 10 systematische reviews en een methodologie die het nieuwe consensusproces schetst. Dit werk is uitgevoerd door een groep van meer dan 100 deskundige onderzoekers en clinici van over de hele wereld, die nieuw wetenschappelijk bewijs hebben beoordeeld en samengevat en bestaande aanbevelingen hebben geactualiseerd met als doel het optimaliseren van de zorg voor atleten op alle niveaus van deelname die een hersenschudding hebben of het risico lopen op een hersenschudding.

De verklaring bevat een reeks nieuwe (SCOAT6, SCOAT6 voor kinderen) en bijgewerkte (CRT6, SCAT6, SCAT6 voor kinderen) leeftijdsgebonden hulpmiddelen voor clinici en sportorganisaties om hen te helpen sportgerelateerde hersenschudding op de korte en langere termijn beter te identificeren en te behandelen. Het bevat ook nieuwe op bewijs gebaseerde strategieën voor terugkeer naar actieve sport en onderwijs na een hersenschudding, aanbevelingen voor vroegtijdige training en behandeling, benaderingen voor preventie, gerichte revalidatie en een oproep voor een werkgroep om verder onderzoek naar de mogelijke langetermijneffecten van hersenschudding op de gezondheid te begeleiden. 

Consensusverklaring over hersenschudding in de sport: de 6e Internationale Conferentie over hersenschudding in de sport-Amsterdam, oktober 2022

BMJ Persbericht: Internationaal panel van deskundigen herziet beheer van hersenschudding in de sport

De FEI is lid van het organisatiecomité voor de 6e Internationale Consensus over hersenschudding in de sport, naast het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Fédération Internationale de Football Association (FIFA), International Ice Hockey Federation (IIHF), World Rugby en Fédération Internationale d'Automobile (FIA). De rol van de sportorganisaties is beperkt tot financiering, logistiek en administratie.

In het licht van de nieuwe aanbevelingen zal de FEI haar bestaande protocollen en beleid uitgebreid herzien, de nodige wijzigingen doorvoeren om deze in overeenstemming te brengen met de nieuwste wetenschappelijke consensus en ervoor zorgen dat deze informatie wordt verspreid onder haar belanghebbenden.


Bron: Persbericht