Voorstel tot statusverlaging van de wolf

De Europese Commissie wil de beschermde status van de wolf aanpassen, zodat deze van 'strikt beschermd' naar 'beschermd' gaat. Dit proces zal naar verwachting nog enige tijd duren, aangezien het verdrag van Bern moet worden aangepast om de wijziging door te voeren. De Commissie benadrukt dat de wolf beschermd blijft, maar dat de verlaging van de status meer flexibiliteit en mogelijkheden biedt voor een beheersbare situatie.

Verdeelde meningen binnen de EU

Er is momenteel geen volledige overeenstemming tussen de EU-lidstaten over het voorstel. Landen zoals Duitsland zijn tegen het plan, en er bestaan meningsverschillen tussen milieuministers en landbouwministers over de statusverlaging.

De Raad voor Dieraangelegenheden heeft een advies uitgebracht voor een landelijke aanpak van het wolvenvraagstuk, waarin wordt voorgesteld veehouders meer ondersteuning te bieden bij het beschermen van hun dieren tegen de wolf. Dit omvat onder andere de installatie van meer wolfwerende rasters. De aanbevelingen worden door verschillende regionale overheden als nuttige richtlijnen gezien om de onrust in de samenleving te adresseren en het evenwicht tussen de belangen van mens en wolf te waarborgen.




Bron: Nieuwe Oogst