Deze Horse Abuse zaak betreft de atleet Esam Zbibi (FEI ID 10184793/GBR) en zijn ondersteunend personeel Hicham Gharib, betreffende het paard HH Sigma (FEI ID 105XP18/UAE) tijdens de CSI3* in Abu Dhabi (UAE) 23-26 februari 2021.

De FEI-functionarissen meldden dat de atleet achterpeesbeschermers met spijkers erin op het paard had gebruikt. Een steward in de warming-up arena had opgemerkt dat het paard extreem hoog sprong met zijn achterbenen en vroeg de Chief Steward om de achterlaarzen te controleren. Voordat hij dit kon doen, gooide Hicham Gharib, het ondersteunend personeel van de atleet, de achterpeesbeschermers buiten de warming-up arena. De Chief Steward vond beide peesbeschermers en in elke peesbeschermer waren een spijker en bloedvlekken te zien.

In zijn eindbeslissing oordeelde het FEI Tribunaal dat Esam Zbibi zich schuldig had gemaakt aan paardenmishandeling en legde hem een onverkiesbaarheidsperiode van vier jaar op, ingaande op de datum van de beslissing, wat betekent dat hij geschorst is tot 1 februari 2026. Hij kreeg ook een boete van CHF 10.000 en een kostenveroordeling van CHF 2.000.

Het FEI-tribunaal oordeelde ook dat Hicham Garib zich schuldig had gemaakt aan incorrect gedrag en legde hem een onverkiesbaarheidsperiode van één jaar op, ingaande op de datum van de beslissing, wat betekent dat hij geschorst is tot 1 februari 2023. Hij kreeg ook een boete van CHF 5.000 en een kostenveroordeling van CHF 2.000.

Photo by Vincent Botta on Unsplash

Bron: FEI