Vertel ons iets over je reis naar CHI Genève ...

Ik vloog vijf dagen geleden van Miami naar België met Nayel Nassar's Coronado en Igor Van De Wittemoere. We zijn daar tot dinsdagavond gebleven, voordat we gistermorgen in Genève aankwamen. Ze voelen zich goed en zijn in een opperbeste stemming. Beide paarden hebben zeer goed gereisd en veel gegeten en gedronken. Het zijn erg aardige, vriendelijke en getalenteerde paarden. Coronado en Igor reisden in een dubbele container. Er zijn ook containers die 'triples' worden genoemd, waarin drie paarden passen, maar de paarden hebben daarin minder ruimte. Om ervoor te zorgen dat ze een comfortabelere reis hebben, verschepen we onze paarden altijd in een dubbele.

Deze keer zat het vliegtuig ook vol met bloemen, die naar Amsterdam werden vervoerd - er waren veel tulpen, dus de hele vlucht rook heel lekker! De vlucht was een beetje koud, want de paarden reizen beter als ze het koel hebben, en het was ook beter voor de bloemen. We hadden ook een bootmotor op de vlucht; over het algemeen vervoeren deze vrachtvluchten, naast paarden, allerlei dingen - auto's, wasmachines, zo'n beetje alles wat je maar kunt bedenken. De grooms zitten achter de cockpit van de piloot en van daaruit kunnen we de paarden controleren, wat we om de twee uur of soms elk uur doen, afhankelijk van hoe ze zich houden tijdens de reis.

Het moet erg belangrijk zijn om de hydratatie, voeding en het welzijn van een paard te controleren als ze vliegen?

Ja. Sommige paarden drinken niet goed als ze vliegen, dus proberen we ze een beetje natte slobber te geven. Soms voegen we daar ook appelsap aan toe, om ze extra te hydrateren. Het hooi dat ze in het vliegtuig eten bevat veel elektrolyten, waardoor ze nog meer gehydrateerd worden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de paarden goed gevoed zijn en volledig voorbereid zijn voor elke soort vliegreis.

Als een paard niet graag reist, wat kun je dan doen om het te helpen?

Ik denk dat je je paarden heel goed moet kennen - dan kun je herkennen of je paard zich niet goed voelt of gestrest is, en dan kun je ze helpen. Het is belangrijk om die kleine dingen te weten, zoals of je paard warm of koud reist - hoe meer je over je paard weet, hoe beter alles verloopt.

Hoe hebben Coronado en Igor zich voorbereid op CHI Genève?

De paarden hebben thuis in de Verenigde Staten gesprongen. Een paar weken geleden hebben ze enkele grote shows in Amerika en Canada gelopen, dus ze hebben sindsdien een paar rustige weken gehad in de aanloop naar deze Major. Ik denk dat ze aanvoelen dat het hier in CHI Genève een belangrijke locatie is met veel sfeer, en je merkt dat hun adrenaline begint te werken.

Voel je meer druk als je op één van de Rolex Grand Slam Majors bent?

Er is altijd druk in deze sport, maar ik voel zeker dat er meer druk is bij een Major. Je hebt de Rolex IJRC Top 10 Finale en de Rolex Grand Prix, beide zijn zulke prestigieuze rubrieken met veel prijzengeld. Iedereen wil de Rolex Grand Prix op zondag winnen en ik denk dat het veld dit jaar zo sterk is dat iedereen kans maakt.

Wat zijn je favoriete en minst favoriete onderdelen van het werk?

Ik ben graag bij de paarden. Het is altijd een heel trots moment als de paarden het goed doen op een concours - het is een hele teaminspanning om die resultaten te behalen. Ik hou ook van de band die je met de mensen op de shows opbouwt. Mijn minst favoriete onderdeel is het uitmesten!

Hoe is de grooms gemeenschap? Steunen grooms elkaar?

Het is een geweldige gemeenschap. De grooms steunen elkaar zeker en dat is heel belangrijk, want het werk kan soms zwaar zijn. Er is nu meer steun dan ooit, met de introductie van verenigingen die het voor ons opnemen - het is hard werken en het is fijn om erkenning te krijgen.

Welke eigenschappen moet je hebben om een topverzorger te zijn?

Je moet hard werken, gepassioneerd zijn, houden van wat je doet, en natuurlijk willen winnen!

Bron: Persbericht Rolex Grand Slam of Show Jumping

Foto: Rolex Grand Slam / Peggy Schröder