Waarom is Vitamine E voor paarden zo belangrijk?
Paarden zijn, in tegenstelling tot mensen, voor een groot gedeelte in staat om zelf vitamines te produceren. Een voorbeeld hiervan is vitamine C wat wordt aangemaakt in de lever en vitamine B en K die geproduceerd worden door de microbiota in de blinde en dikke darm. Het is echter niet mogelijk voor paarden om zelf vitamine E aan te maken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende vitamine E binnenkrijgen via hun rantsoen.  

Vitamine E is zoals we al zeiden belangrijk voor verschillende onderdelen van het lichaam van jouw paard.  Eén van de belangrijkste taken is het beschermen van cellen zoals onder andere spiercellen tegen vrije radicalen.  Hierdoor ondersteunt vitamine E de normale werking van spieren. Een tekort aan vitamine E kan de kans op spierschade na een training vergroten. Hierdoor is het ook zo dat hoe zwaarder een paard getraind wordt hoe hoger de behoefte aan vitamine E is. Een tekort aan vitamine E kan verschillende symptomen veroorzaken zoals een verminderde immuniteit en spierstijfheid. Ook gestreste, herstellende of paarden met spierafwijkingen kunnen baat hebben bij een hoger gehalte vitamine E in hun rantsoen.   

Waar zit Vitamine E in?
Vitamine E zit van nature in onder andere vers gras op de weide en in luzerne. Ondanks dat vitamine E van nature voorkomt in gras kunnen de gehaltes in voordroog en hooi extreem laag zijn. Ook kan de hoeveelheid vitamine E die van nature aanwezig is in ruwvoer schommelen. 

Naast producten waar vitamine E van nature in voorkomt kan het natuurlijk ook aan het voer worden toegevoegd. Dit gebeurt meestal in de vorm van een premix, dit is een mengsel wat vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Via deze weg kan onder andere vitamine E worden toegevoegd aan supplementen, balancers en krachtvoer.

Hoeveel Vitamine E moet ik voeren aan mijn paard?
Er zijn meerdere bronnen (zie tabel hieronder) die de behoeften van vitamines voor paarden beschrijven. Het kan per land verschillen welke aanbevelingen gevolgd worden. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen de minimale behoeftes en optimale behoeftes. De minimale behoefte vitamine E is nodig voor het functioneren van de lichaamsfuncties van je paard, heb je echter een paard wat snel gestrest is of moet herstellen na training? Dan kan het verstandig zijn om de optimale behoefte aan vitamine E aan te houden.  

 

Tabel: Vitamine E behoefte voor een paard van 600 kg (per bron)
 Bron 1: North American Authorities NRC 
Minimale behoefte    
Bron 2: German Authorities GEH  
Minimale behoefte   
Bron 3: Equine Applied Clinical Nutrition  
Minimale behoefte   
Bron 4: Equine Applied Clinical Nutrition
Optimale behoefte
Paarden met onderhoud  behoefte 600  IE 636 IE 636   IE 1200-1800  IE 
Paarden in training 960-1200  IE 1320  IE 636-1272  IE 1800-3000  IE 
* 1 mg vitamine E = 1 IE vitamine E  

Om te weten hoeveel vitamine E er in het voer van jouw paard zit kun je kijken naar het etiket. Hierop staat het toegevoegde gehalte aan vitamine E.


bron: KNHS.nl