De paarden hebben op maandag al wat tijd genomen om te oefenen in de arena, vandaag konden ze oefenen over hindernissen tijdens de training op de grote piste. De eerste finalewedstrijd, een 1.60m Speed and Handiness rubriek, vindt plaats op woensdag vanaf 19.15 uur en de tweede wedstrijd, een 1.60m met barrage, volgt op donderdag op hetzelfde tijdstip. Vrijdag is een rustdag voordat de kampioen van 2023 op zaterdagavond wordt gekroond na een spannende wedstrijd over twee ronden waarin de top 30 de eerste ronde ingaat en de beste 20 het vervolgens in een laatste ronde uitvechten. 

Veel van 's werelds topruiters kozen ervoor om hun paarden zelf voor te stellen aan de jury, waaronder ook Groot-Brittannië's Scott Brash met Hello Jefferson en Jur Vrieling met zijn mooie schimmel Long John Silver 3, die een dikke knuffel kreeg van zijn ruiter toen ze de duimen omhoog kregen. Ook landgenoot Harrie Smolders toonde Monaco NOP evenals de Ierse Denis Lynch met Brooklyn Heights voor de jury verscheen.

Titelverdediger Martin Fuchs en Leone Jei: "Hoe groter de parcoursen, hoe beter hij springt"

Titelverdediger Martin Fuchs was nog niet gearriveerd, dus het was de populaire groom van de Zwitserse ruiter, de Ier Sean Vard, die Leone Jei presenteerde, het paard waarmee Fuchs teamgoud en individueel zilver won op het FEI Europees Kampioenschap in Riesenbeck (GER) in 2021. Vard sprak over de 11-jarige ruin, en de rol die hij persoonlijk speelt als Team Fuchs zich voorbereidt op deze grote week die voor de deur staat.

"Altijd op kampioenschappen en grote evenementen heeft Leone Jei hoge ogen geworpen, ook al is hij nog jong en onervaren. Hij is nogal een heet paard dus we proberen hem koel te houden. Hoe groter de parcoursen, hoe beter hij springt en hij was sensationeel in Genève in december. Daarna was hij een paar weken vrij terwijl wij op de Sunshine Tour waren, en bestond zijn dagelijks werk uit conditie en wandelen. Daarna sprong hij op de Dutch Masters in 's-Hertogenbosch (NED) waar hij vijfde werd en een fantastische inspanning leverde."

Hoe voelt het om al die voorbereidingen te treffen, wetende dat als Martin eenmaal plaatsneemt in het zadel, hij er niets meer aan kan doen?

"Het ligt allemaal in mijn handen totdat het paard door de start gaat. Het is een teamprestatie. Martin is er nog niet, hij had een late vlucht, dus ik heb het paard al vijf keer gereden", aldus de Ier, die zelf op internationaal niveau reed voordat hij besloot om groom te worden. 

"Ik weet hoe Martin het paard rijdt en de manier waarop ik de afgelopen dagen heb gereden is precies zoals hij het zou hebben gedaan. Ik weet hoe ik moet nabootsen wat hij doet als het moet op shows als deze waar ik vooruit vlieg met het paard. Hij kan aankomen en het paard is 100% klaar om te springen. Het is een goed gevoel te weten dat hij me vertrouwt om het te doen, en het is ook een goed gevoel te weten dat ik er een grote rol in heb gespeeld tot hij door die start gaat", legde hij uit.

Hoe zit het met Leone Jei's personage?

"Hij heeft een fantastische persoonlijkheid maar is soms een beetje een heethoofd, het gaat erom zijn energieniveau te beheersen. Hij is een groot paard en soms kan hij te fris zijn, dus het is een delicaat evenwicht tussen te veel en te weinig doen. Vooral na het rijden van Zwitserland naar het vliegtuig in Luik (BEL) en dan de quarantaine na de aankomst hier de afgelopen dagen. Hij is heel aardig en heel gemakkelijk in de omgang, en hij heeft grote schoenen gevuld sinds Clooney (Fuchs' legendarische vroegere paard) met pensioen ging."



Bron: FEI