Wat zijn de verantwoordelijkheden van de Chef d'Equipe?

De Chef d'Equipe is de leider van een nationaal paardensportteam, hoewel dat de functie eenvoudig doet klinken.

In werkelijkheid draagt de Chef d'Equipe vele hoeden en neemt een breed scala aan verantwoordelijkheden op zich, waaronder:

- Het selecteren van atleten voor teams

- Het ontwikkelen van strategieën voor evenementen

- Het bieden van technische coaching

- Het bieden van mentorship en aanmoediging

- Assisteren bij teamlogistiek

- Helpen teams te bevorderen naar belangrijke competities

- Fungeren als mediacontactpersoon

In veel gevallen is hun belangrijkste taak om zoveel mogelijk te regelen, zodat de atleten zich kunnen concentreren op hun prestaties.

De taken van de Chef d'Equipe kunnen ook afhangen van het land dat ze vertegenwoordigen en de paardensportdiscipline in kwestie. Bijvoorbeeld, in het team springen moet de leider de volgorde van atleten beslissen en bepalen wie de laatste positie inneemt wanneer de druk aan het einde van een competitie toeneemt. Ze kiezen ook welke atleet in een barrage rijdt.

Hoe worden Chefs d'Equipe gekozen?

Meestal geven nationale federaties een oproep voor CV's uit wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe Chef d'Equipe. Soms hebben ze echter iemand die interesse heeft getoond of is aanbevolen. Een commissie bekijkt vervolgens de informatie en selecteert degene die zij de beste persoon voor de functie vinden.

Chefs d'Equipe zijn bijna altijd zelf hooggeplaatste concurrenten geweest en kunnen zelfs kampioenen uit het verleden zijn. Ze zijn vaak met pensioen wat betreft competitief rijden, maar hebben nog steeds interesse in de sport en veel te bieden op het gebied van elite coaching en inspiratie. De Amerikaanse Chef d'Equipe voor springen, Robert Ridland (hierboven afgebeeld), een voormalig olympiër, heeft sinds hij meer dan een decennium geleden de functie overnam, veel succes gehad.

Waar kijken federaties naar in een ideale Chef d'Equipe?

- Een hoog niveau van ervaring in de discipline

- Bekendheid met belangrijke competities en FEI-regels

- Het vermogen om met gratie met druk om te gaan

- Goed oordeelsvermogen en discretie

- Goede communicatie- en mentoringsvaardigheden

- Internationale connecties en netwerken

- Solide organisatie- en administratievaardigheden

Natuurlijk is het essentieel dat een Chef d'Equipe geen belangenconflicten heeft. Desondanks zul je veel Chefs d'Equipe vinden die teams coachen uit landen die verschillen van hun land van herkomst.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een Chef d'Equipe?

Het schema van een Chef d'Equipe is druk, vooral in een jaar als dit, waar er zoveel Olympische kwalificatie-evenementen zijn geweest. De meeste coaches zijn ongeveer 50 procent van de tijd onderweg en de rest van de maand thuis.

Gelukkig is een andere uitdaging gemakkelijker gemaakt door technologie, en dat is het bijhouden van de topatleten van het land. Nu kunnen Chefs d'Equipe shows online bekijken als ze er niet persoonlijk bij kunnen zijn. Ze zullen praten met atleten en hun prestaties analyseren, hen helpen verbeteren voor de volgende competitie of mogelijk samenwerken met een ander paard als een paard moeite heeft om bij te blijven.

Het selecteren van atleten voor belangrijke competities kan uitdagend zijn. Voor evenementen van topniveau, zoals de Olympische Spelen, werken Chefs d'Equipe samen met een nationaal comité om consensus te bereiken over wie te kiezen.

Soms kan het kiezen van de ene atleet boven de andere, bijvoorbeeld voor een barrage, leiden tot interne conflicten. Om deze reden moet een Chef d'Equipe ook een rustige onderhandelaar zijn. Velen zeggen dat ze specifiek atleten kiezen voor hun teams die niet betrokken raken bij ego-gedreven ruzies, zodat deze situatie vanaf het begin kan worden vermeden.

Als je een nieuw gezicht ziet in een FEI-competitie, is dit vaak het resultaat van een Chef d'Equipe die werkt om jonge atleten naar voren te brengen of degenen die even uit beeld zijn geweest weer in de plooi te krijgen. Niet alleen kijken Chefs d'Equipe constant naar het beste van hun land, ze houden ook een oogje op opkomend talent, zodat ze altijd een stroom van atleten hebben voor teamdiepte.

Na hun teams te hebben geleid tijdens de verschillende Europese kampioenschappen, Nations Cups, Pan-Amerikaanse Spelen en Aziatische Spelen van dit jaar, biedt 2024 geen rust. Chefs d'Equipe maken al plannen voor de Olympische Spelen van volgend jaar, waar ze hopen hun teams naar glorie te leiden.



Bron: FEI