Onderonsje met de sterren

Deze editie pronkt met een opmerkelijke verzameling ruiters, waaronder 16 van de top 20 en negen gewaardeerde Rolex Testimonees. Het actievolle schema omvat de Rolex IJRC Top 10 Finale op vrijdag en de langverwachte Rolex Grand Prix op zondag, waar ruiters strijden om de felbegeerde titel.

Martin Fuchs: Een Lokale Held

Zwitserse ruiter Martin Fuchs, momenteel live contender voor de Rolex Grand Slam of Show Jumping, gaat met hoge verwachtingen naar CHI Geneva. Zijn recente overwinning in de CPKC 'International' Grand Prix op CSIO Spruce Meadows 'Masters' plaatste hem als geduchte tegenstander. Fuchs, de eerste ruiter die opeenvolgende edities van de Rolex Grand Prix bij CHI Geneva won (2021 en 2019), streeft naar nog een triomf met zijn trouwe partner, Leone Jei.

Zwitserse Dominantie

Ook deelnemend is Fuchs' landgenoot Steve Guerdat, een favoriet voor de historische prijs. Guerdat, bekend om zijn paardenkunst, veroverde deze zomer een individuele gouden medaille op het FEI Europees Kampioenschap. Met drie Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors op zijn naam, waarvan twee in de Palexpo, is Guerdat een geduchte concurrent. Het Zwitserse team omvat ook opkomend talent Edouard Schmitz, op zoek naar zijn eerste Major-overwinning.

Wereldwijde Concurrentie: Farrington, Springsteen en Maher

Voormalig Rolex Grand Prix-winnaar Kent Farrington, een Rolex Testimonee, is een doorgewinterde concurrent met een nieuw veelbelovend paard, Landon, dat potentieel laat zien. Mede-Amerikaan en Rolex Testimonee Jessica Springsteen, vers van opmerkelijke overwinningen, voegt internationale flair toe. Wereldranglijst nummer 2 Ben Maher, op zoek naar zijn eerste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major-overwinning, brengt zijn indrukwekkende staat van dienst, waaronder olympisch goud op de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Britse Briljantie

Britse ruiters Scott Brash, de enige overwinnaar van de Rolex Grand Slam of Show Jumping, en Harry Charles, een opkomend talent, voegen Britse briljantie toe aan de competitie. Charles, Wereldranglijst nummer 1 Under-25, gaat naar Genève na een succesvolle herfstcampagne.

Wereldkampioenen in de Mix

Huidig FEI Wereldkampioen Henrik von Eckermann streeft ernaar zijn 15 maanden durende heerschappij als Wereldranglijst nummer 1 te verlengen. De Zweedse ruiter, vorig jaar winnaar van de Rolex IJRC Top 10 Finale, hoopt een andere prestigieuze overwinning aan zijn indrukwekkende verzameling toe te voegen.

Franse Finesse en Duitse Meesterschap

Frankrijk heeft een aantal vertegenwoordigers die kunnen strijden voor de topplaatsen, waaronder Julien Epaillard. De Fransman had een spectaculair 2022, met meer dan 75 internationale overwinningen, en deze vorm heeft zich sterk voortgezet in 2023, met Epaillard die een individuele bronzen medaille won op het FEI Europees Kampioenschap en teamzilver op de FEI Nations Cup™ Final in Barcelona. Teamgenoot Simon Delestre, een voormalig Wereldranglijst nummer 1, is altijd een geduchte tegenstander en kwam dit jaar dichtbij zijn eerste Major-overwinning in de Rolex Grand Prix op The Dutch Masters, maar helaas viel de laatste hindernis.

Duitsland heeft ook een indrukwekkende lijst met deelnemers, waaronder drievoudig Major-winnaar Daniel Deusser, individuele bronzen medaillewinnaar op het FEI Europees Kampioenschap Phillip Weishaupt, en de winnaar van de Rolex Grand Prix op de CHIO Aken, Marcus Ehning.

De Ieren zullen ook een sterke kans maken om de prestigieuze titel mee naar huis te nemen, met vijf ruiters die het uitdagende parcours van Gérard Lachat zullen aangaan, waaronder Bertram Allen, die deel uitmaakte van het zegevierende team in de BMO Nations Cup op de CSIO Spruce Meadows 'Masters' en ook derde werd in de CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex op dezelfde locatie. 

Met zo'n sterrenensemble belooft CHI Geneva 2023 een spektakel te worden van toptalent in de springsport, met het beste wat de wereld van het Show Jumping te bieden heeft. Mis de actie niet van 6 tot 10 december! 



Bron: RGS bewerkt door Equnews