Na enkele uren onderhandelen zijn de Vlaamse regering en vertegenwoordigers van de landbouwsector uit elkaar gegaan zonder akkoord. "Het was een constructief gesprek, maar er is nog wel wat technisch werk nodig", verklaart minister-president Jan Jambon (N-VA) achteraf.

De regering kon de boeren vooralsnog weinig concreets voorleggen. Ze zijn intern verdeeld over hoe de boeren tegemoet te komen. Woensdag sprak Jambon in het parlement de ambitie uit om "binnen enkele dagen" een akkoord te sluiten tussen de regeringspartijen. Ook op maandag zegt hij dat een finaal akkoord "eerder een kwestie van dagen dan weken is".

Waar het schoentje knelt!

"Ik hoop dat we oplossingen kunnen bieden voor de landbouwsector. Als iedereen aan tafel het belang van die sector vooropstelt, dan komen we er wel door", vertelde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bij aanvang van de vergadering. De regering focust zich volgens haar vooral op oplossingen met betrekking tot bescherming van de landbouwgronden en de toegang tot water. Meteen is dat wel één van de redenen waarom de hippische sector op haar achterpoten gaat staan.

Vooralsnog zou de bescherming van landbouwgrond een prioriteit blijven. Verstaanbaar een logische maatregel ter bescherming van de landbouwindustrie. Echter is dit mogelijks slecht nieuws voor de hippische sector. Die zal vervolgens het lobbywerk moeten verder zetten om haar para-agrarisch statuut op te nemen in herbestemmingsmogelijkheden voor landbouwgrond.

Ondertussen hebben ook milieu-organisaties zich laten horen en zijn een onderdeel geworden van het discours.