Of je nu een jumpingruiter, dressuurruiter of eventingruiter bent... Hickstead is een begrip en een naam als een klok in de gehele paardensport gemeenschap. Zijn tragisch overlijden tijdens een wedstrijd in Verona staat bij velen op het netvlies gebrand en is ons bijgebleven tot op de dag van vandaag. Maar laten we nog eens stilstaan bij zijn indrukwekkende carrière onder de Canadees Eric Lamaze. 

Om te beginnen was Hickstead geen paard zoals een ander. Eric Lamaze was één van de enige ruiters die met het paard en zijn eigen karakter overweg kon. The dynamic duo bracht een prachtige connectie tot stand wat resulteerde in een enorm succes op het allerhoogste niveau. 

Eén van de voorbeelden is de $1 Million CN International op Spruce Meadows die Hickstead en Lamaze op hun naam wisten te schrijven in 2007 én 2011. Later dat jaar (2007) sprong het duo ook naar team zilver en individueel brons op de Pan Am Games, maar daar stopte het niet. Een jaar later bereikt de hengst één van zijn sportieve hoogtepunten bij het winnen van individueel goud en team zilver op de Olympische Spelen in Bejing. En over een sportief hoogtepunt gesproken... In 2010 voegde Hickstead ook nog eens de winst in de Rolex Grand Prix van Aachen toe aan zijn palmares. 

In 2010 wordt de hengst erkend voor zijn uitzonderlijke prestaties en wordt hij uitgeroepen tot 'Best Horse in the World' op de FEI Alltech World Equestrian Games. 

Het is vanzelfsprekend dat Hickstead één van de meest indrukwekkende resultaten ooit neerzette. Het is dan ook met pijn in het hart dat de paardensport afscheid nam van een icoon op 6 november 2011. 

Video CN International 2007

Photo: Stephexstables.com