Geloof het of niet maar volgens wetenschappelijke bevindingen zouden dazen het meest aangetrokken worden door donker gekleurde paarden. Volgens de publicatie in 'Experimental Biology' is dit omdat het licht van de donkere kleur in horizontale golven afkaatst. De vliegen vinden dat veel interessanter dan licht dat vanaf een wit paard wordt gereflecteerd.

Er werden tests uitgevoerd met witte, zwarte en gestreepte neppaarden. Opmerkelijk was dat deze laatste het minst aantrekkelijk bleek voor de paardenvlieg. "Dat was een verrassing, omdat er bij een gestreept patroon nog steeds donkere gebieden zijn die licht horizontaal terugkaatsen", aldus Susanne Akesson van de Lund Universiteit. "Hoe smaller de strepen, hoe minder aantrekkingskracht op de dazen."

Of dit een reden is voor het ontstaan van de zebra staat nog ter discussie, wel is het mogelijk dat dit gedrag van dazen één van de redenen kan zijn voor het bestaan van de gestreepte paardensoort.[box type="info"]bron: Experimental Biology  - foto: Gábor Horváth[/box]