OpbouwVan 18 tot en met 22 september is de hippische wereld voor de 33ste keer in de ban van het Wereldkampioenschap voor Jonge Paarden in Lanaken. Zangersheide staat nooit stil en ook dit jaar hebben we enkele primeurs en innovaties om de combinatie van sport en fokkerij alweer een niveau hoger te tillen. En dat kunnen we dit jaar ook letterlijk nemen, want door de steeds toenemende interesse beslisten we dit jaar op ‘sky high’ te gaan en bouwden we 2800m² dubbeldek-tenten om zowel tribunes, standhouders en restaurants zo dicht mogelijk bij de sport te betrekken. Uiteraard zijn het Wereldkampioenschap voor Jonge paarden en het Belgisch Kampioenschap de belangrijkste agendapunten, maar het stopt daar niet bij. Zangersheide combineert sport en fokkerij en schenkt aandacht aan de allerjongsten met een elite veulenveiling waar 62 veulens van de hoogste kwaliteit per opbod verkocht zullen worden. Alsook een hengstenkeuring ter selectie van de toekomstige dekhengsten die wereldwijd voor honderden nakomelingen zullen zorgen. Een kort overzicht van de activiteiten tijdens ons event:

Facts & Figures van het Concours 2013

Sportief
  • 444 verschillende ruiters met 908 verschillende paarden uit 39 verschillende landen. Onder hen wereldtoppers als Christian Ahlmann, Eric Lamaze, Jos Lansink, Judy-Ann Melchior, Rodrigo Pessoa en Nicola, Olivier en Ludo Philippaerts!
  • De verschillende proeven zijn het Wereldkampioenschap voor 5, 6 en 7-jarige paarden, het Belgisch Kampioenschap en de Sires of the World.
  • In Lanaken wordt er gesprongen op 3 pistes, elk met zijn eigen overdekte inspringpiste om de paarden in alle rust op te warmen. De pistes in Lanaken hebben een totale oppervlakte van maar liefst 19.350m².
  • Om al deze paarden te huisvesten werden er meer dan 800 extra stallen gebouwd.
  Fokkerij
  • 76 hengsten komen naar de hengstenkeuring in Zangersheide. Hier worden de allerbesten onder hen geselecteerd om wereldwijd voor nageslacht te zorgen. De eisen zijn bijzonder streng zodat enkel de gezondste en best springende hengsten hun genen kunnen doorgeven.
  • 1/3de van deze hengten komen uit het Zangersheide stamboek. De overige hengsten hebben vaders van stamboeken wereldwijd. Zo zorgt Zangersheide voor een mix van genen die de kwaliteit van springpaarden enkel kan verbeteren.
  • Dat Zangersheide hengsten steeds geliefder worden bij de fokkers merkten we dit jaar in ons eigen hengstenstation. Er werden maar liefst 1.039 merries gedekt van hengsten van ons eigen dekstation.
  • 62 veulens worden vrijdag- en zaterdagavond per opbod verkocht tijdens onze Z-Quality Auction. Een veiling waar de allerbeste veulens te koop worden aangeboden en kopers van over de hele wereld treffen. Elk jaar vertrekken de Z-veulens via de Z-Quality Auction naar Brazilië, USA, VAE, Australië,… Vorig jaar werd het duurste veulen, een zoon van onze dekhengst Levisto Z, verkocht voor maar liefst € 30.000.
  • Een veulen kopen tijdens de Z-Quality Auction blijkt ook steeds vaker een investering te worden die loont. Tijdens het WK lopen meerdere paarden mee die ooit hun nieuwe eigenaar vonden via de Z-Quality Auction. Onder hen onder andere Queretaro II Z, Be Cool de Barcenal, Queen 2000 Z, … maar de veiling bracht ook het Olympische paard van HRH Prince A. Bin Moteb Al Saud en de topper Antello Z die recent onder Cameron Hanley actief was op het Europese Kampioenschap in Herning en overwinnaar is van de Z-Ranking en zijn fokker daarmee een gloednieuwe BMW schenkt!
 Extra sportief
  • Naast onze hoofdpiste hebben wij dit jaar een VIP-terras van maar liefst 2000m² dat tijdens het concours plaats biedt aan 1.300 personen per dag. In totaal zullen 2.200 bedrijven vertegenwoordigd zijn op ons VIP-terras tijdens het concours van 2013.
  • Het concours werd vorig jaar bezocht door 80 à 90.000 personen, de verwachtingen zijn dat we dit jaar 90 tot 100.000 bezoekers mogen ontvangen. De toegang tot ons concours is volledig gratis.
  • 162 standhouders zijn aanwezig rond de springterreinen en in onze VIP gallery waaronder exclusieve merken als Hermès, Paul & Shark, BWM, Rolex en Euphony.
  • 15 verschillende restaurants en eetgelegenheden zijn te vinden op diverse plaatsen van het terrein. Enkele van deze restaurateurs zijn De Ambassade, De Grote Hegge, Bellomo, … Nieuw dit jaar is Orient Plaza met uitzicht op de hoofdpiste en de Buddha Lounge Bar.
Bron: Equnews / Persbericht Zangersheide Foto's: Zangersheide