Philippe Muyters heeft zijn topsportplan voor de komende vier jaar voorgesteld. De minister van Sport legt de nadruk op 10 sporten om meer medailles en top 8-plaatsen te behalen dan de voorbije jaren. "En we houden ook talenten uit andere sporten in de gaten", zegt Muyters.

Topsportactieplan 2013-2016

  • Focus leggen op 10 sporten: atletiek, wielrennen, tennis, gymnastiek, zwemmen, judo, volleybal, paardrijden, zeilen en hockey
  • Uitzonderlijke talenten en kansen in andere sporten ondersteunen
  • Begeleiding topsport voor mensen met een beperking uitbouwen

"10 focussporten binnen olympische disciplines"

De evaluatie van de afgelopen olympiade leert dat Vlaanderen, ondanks prachtprestaties van bepaalde atleten, geen vooruitgang heeft geboekt, stelt het ministerie van Sport. Daarom kiest de Vlaamse regering in het nieuwe Topsportactieplan voor meer "focus".
Als je in elke discipline op medailles mikt, riskeer je om nergens nog iets te rapen
Minister van Sport Philippe Muyters
"Binnen de olympische disciplines bepalen we voortaan 10 focussporten", legt minister van Sport Philippe Muyters uit. "Dat is nodig, want als je in elke discipline op medailles mikt, wordt de spoeling per sport zo dun dat je riskeert om nergens nog iets te rapen." Atletiek, wielrennen, tennis, gymnastiek, zwemmen, judo, volleybal, paardrijden, zeilen en hockey zijn de sporten waar de komende jaren de focus op ligt. "De analyse was moeilijk, maar noodzakelijk. We hebben geëvalueerd volgens de resultaten op internationale wedstrijden, de kwaliteit van de topsportwerking, de internationale uitstraling van de sport en de binnenlandse uitstraling."
"Ik heb na de Olympische Spelen in Londen veel interessante verklaringen gelezen over wat er allemaal goed en vooral fout loopt, en ook heel veel tegenspraak gehoord. Mijn antwoord is dit nieuwe Topsportactieplan."

Muyters wil 10 Vlaamse medailles in Sotsji en Rio

"De hoogste prioriteit zijn topsporttrainers in de focussporten", legt Philippe Muyters uit. "We gaan ook actief op zoek naar nieuw trainerstalent via een pool van aspirant-toptrainers die we willen oprichten." "Daarnaast gaan we zorgen voor meer helderheid door wetenschappelijke expertise te bundelen en van daaruit na te gaan welke expertise voor welke sport relevant is."Tot slot wil Muyters met zijn Topsportplan de infrastructuur en trainingsmogelijkheden uitbouwen. Daarvoor gaat er elk jaar 5,5 miljoen euro naar 24 sportfederaties. Op die manier hebben die meer financiële ruimte voor omkadering, infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. Muyters mikt in de huidige olympiade, die de Winterspelen van Sotsji en de Zomerspelen van Rio omvat, op 10 Vlaamse medailles.

Welke sporten krijgen meer, welke minder?

  • Krijgen meer: snowboarden, paardrijden, zeilen, hockey en schermen
  • Krijgen minder: basketbal, voetbal, triatlon, roeien
  • Krijgen niks meer: handbal, taekwondo, squash en boogschieten

"Investeren in talenten en paralympische sporten"

Voor de andere sporten trekt het ministerie corresponderende subsidiebedragen uit. "Tegelijk houden we ook bijzondere kansen en uitzonderlijke talenten in de gaten, in sporten waarop we oorspronkelijk niet hadden ingezet", zegt Philippe Muyters.
"G-topsport heeft in Vlaanderen de voorbije jaren heel grote sprongen voorwaarts gezet, met als apotheose de schitterende prestaties op de Paralympische Spelen. We gaan op de ingeslagen weg verder. We bouwen de sportwetenschappelijke en trainingtechnische begeleiding van G-topsport verder uit." Bron: Equnews / Sporza Foto: Equpics