De FEI heeft bekend gemaakt dat er tijdens de Wereldruiterspelen in Caen 2 paarden positief zijn getest op zogenaamde gecontroleerde medicatie. Dit zijn substanties die veelvuldig gebruikt worden bij het behandelen of verzorgen van paarden, maar niet toegestaan zijn bij paarden die deelnemen aan wedstrijden.

Eén van de paarden is Tra Flama, het endurancepaard van de Zuid Afrikaanse ruiter Giliese de Villiers. Deze werd op 28 augustus positief getest voor Phenylbutazon en Oxyphenbutazon. Phenylbutazon betreft een ontstekingsremmer zonder steroïden dat vaak als pijnbestrijding wordt gebruikt. Tra Flama werd gediskwalificeerd bij de tweede vetgate. De volgende dag werd ook Qalao des Mers, het eventingpaard van de 27-jarige Fransman Maxime Livio positief getest. Bij dit paard ging het om de kalmerende substantie Acepromaxzine. Qalao des Mers eindigde individueel op de 5e plaats en maakte deel uit van het team dat op de 4e plaats eindigde.

De FEI bevestigde eveneens dat alle tests bij de dressuur, para-dressuur en reining in de eerste WEG week negatief waren. Er werden 137 paarden getest tijdens de eerste week. 49 endurancepaarden (28% van de 173 starters), 24 eventingpaarden (26% van de 91 starters), 22 dressuurpaarden (22% van de 100 starters), 21 reiningpaarden (26% van de 82 starters) en 21 in de para-dressuur (21% van de 100 starters).

De zaken van de twee positief geteste paarden zullen nu besproken worden door het FEI tribunaal. Net als bij de Olympische Spelen kan een positieve test ertoe leiden dat een compleet team gediskwalificeerd word. In het geval van Qalao des Mers kan dit betekenen dat het Franse eventingteam niet langer gekwalificeerd is voor de Olympische Spelen in Rio.