De belangrijkste landenprijs op de Belgische agenda, de CSIO in Lummen zal in 2018 niet langer op de agenda staan. Hoewel de familie Postelmans heel tevreden kon terugblikken op de jongste editie heeft organisator Peter Postelmans beslist de stekker er uit te halen. Postelmans ontving heel wat publiek en deelnemers maar houdt er alsnog een financiële kater aan over.

Opvallend is dat dit reeds het derde top evenement is dat zich op twee maanden tijd moet terugtrekken door financiële problemen. Stelt zich de vraag van de rendabiliteit van evenementen en de steeds grotere eisen voor evenementen zonder support van de Federatie.

Peter Postelmans bedacht jaren geleden een uniek concept: voorbereidende wedstrijden voor het buitenseizoen organiseren. Die Springtour was een schot in de roos, met weekends waarbij ruim 1.000 paarden kwamen opdraven.

Zo werd de Springtour ook de belangrijkste sponsor van zijn landenprijs, die op zijn beurt uitgroeide tot de wereldtop. Postelmans slaagde erin om toe te treden tot de Divisie I-wedstrijden, waarvan er wereldwijd slechts acht zijn. Daar hangt evenwel een prijskaartje aan vast: 2,3 miljoen euro.

Die lucratieve formule was andere organisatoren uiteraard niet ontgaan. Tot voor vijf jaar organiseerde Lummen quasi exclusief. De voorbije jaren is er in dezelfde periode veel concurrentie bijgekomen, die allemaal een stukje van de taart opeisten. Het stukje dat voor de familie Postelmans overbleef, werd met de jaren kleiner.

“Het is een publiek geheim dat onze Springtour de CSIO overeind hield”, reageert Peter Postelmans aangeslagen.

“Door de concurrentie hielden we rekening met een terugval van het aantal inschrijvingen, maar we hadden nooit gedacht dat het zo drastisch zou zijn. We zijn teruggevallen naar één derde van het oorspronkelijk aantal paarden. Dan is de rekening snel gemaakt.”

“We hebben alles geprobeerd, met veel investeerders gepraat, zelfs met de Limburgse Reconversie Maatschappij. Feit is dat we zo’n 20 procent tekortkomen. CSIO Lummen is mijn levenswerk. Dat het niet meer kan doorgaan, valt me heel zwaar. Ik ga door een diep rouwproces. We investeerden vorig jaar opnieuw in onder meer nieuwe pistes.”

“Onze landenprijs in mei was zelfs de beste editie ooit. Ik ben momenteel in diepe rouw”, besluit Postelmans.

Net door het prijskaartje staan weinig organisatoren te springen om een landenprijs te organiseren, wat impliceert dat België volgend jaar wellicht geen landenwedstrijd heeft.

Of er überhaupt nog een Springtour in Lummen doorgaat, is vandaag koffiedik kijken. Er moet nog prijzengeld uitbetaald worden en die rekening moet eerst vereffend worden.