ProcessieIn Hakendover, bij Tienen, heeft de traditionele paardenprocessie op paasmaandag ongeveer 15.000 kijklustigen gelokt. Die zagen ruim 200 figuranten en evenveel paarden optrekken en rond de Tiense Berg rijden. De processie werd dit jaar voorgegaan door aartsbisschop Leonard en verliep zonder incidenten of ongevallen.
Zoals elk jaar trok de processie vanuit het dorp over de akkers naar de Tiense Berg, waar de toeschouwers zich verzameld hadden. De paarden reden driemaal rond het publiek, waarna ze de zegen kregen van de aartsbisschop. "Het is traditie dat de processie wordt voorgegaan door een bisschop", zegt persverantwoordelijke Bart Adriaensens.
"De voorbije jaren hebben we zelf een bisschop uitgenodigd maar dit jaar kregen we het bericht dat aartsbisschop Leonard erop stond om zelf voor te gaan. Dat konden we natuurlijk niet weigeren.De paardenprocessie komt voort uit de legende rond de bouw van de kerk van Hakendover. Drie vrome maagden zouden die laten bouwen hebben op aangeven van God zelf. Tijdens de werkzaamheden waren er volgens de legende telkens dertien werklieden aanwezig, bij de uitbetaling slechts twaalf. Die dertiende werkman zou God zelf geweest zijn. Klik hier voor een video.
Bron: Equnews / HLN.be Foto: Equpics