Springamazone Anne van Vulpen heeft zeer onverwacht afscheid moeten nemen van haar toppaard Sharon (Animo x Nimmerdor), die ze in opdracht van eigenaar Jan Vink reed.

Springamazone Anne van Vulpen heeft zeer onverwacht afscheid moeten nemen van haar toppaard Sharon (Animo x Nimmerdor), die ze in opdracht van eigenaar Jan Vink reed. Gisteren, zondag, viel de ruin tijdens de Grote Prijs van Roeser dood neer en raakte Anne van Vulpen door deze klap tegen de grond buiten bewustzijn. “Het had zo’n mooi concours kunnen zijn daar in Luxemburg. Ik had al twee proeven gewonnen en ook al tweede en derde prijzen gewonnen. En zo ineens kom je met een paard minder thuis”, is Anne van Vulpen emotioneel.

Het drama speelde zich af in de Grote Prijs, waarin Sharon in topvorm leek. “Tot hindernis acht waren we foutloos. Sharon trok er echt aan en had continu de oortjes erop. Voor een simpele steilsprong kreeg hij geen afzet. Hij struikelde in de landing. Ik dacht dat hij kreupel was en probeerde hem stil te zetten, maar hij galoppeerde nog tien, twaalf passen door zonder enige oriëntatie en klapte toen tegen de grond.”

Anne van Vulpen verloor haar bewustzijn voor zo’n tien minuten. “Toen ik wakker werd lag ik aan het infuus. Ik vroeg meteen: ‘Hoe is het met Sharon’, niet wetende dat hij dood naast me lag.” Sharon is voor autopsie naar de universiteit in Gent vervoerd, maar alles lijkt erop dat de bruine aan een acute longbloeding is overleden. “Het bloed spoot uit z’n neus, ik zat helemaal onder. De dierenarts denkt dat een belangrijke ader die naar de longen loopt, is geknapt. Waarschijnlijk was het een zwakke plek bij dit paard en was dit niet te voorkomen geweest.”

Ondanks alles maakt Anne van Vulpen het zelf redelijk goed. “Ik ben stijf en sta nu m’n paarden thuis te longeren. Ik weet dat het erger had kunnen aflopen voor mezelf, maar het verdriet is groot. Ik heb een knoop in m’n maag. Het is zo triest.” (bron.: Wendy Scholten, foto.: equnews.be)