De kandidaatstelling van onze landgenoot en FEI secretaris-generaal Ingmar De Vos voor het FEI presidentschap, zorgt voor discussie bij zijn tegenkandidaat, de Zwitser Pierre Genecand. De Vos liet begin september weten dat hij naast het FEI presidentschap gewoon zijn functie als secretaris-generaal zou willen blijven vervullen. Rivaliserend presidentskandidaat Pierre Genecand liet een onderzoek doen naar deze mogelijkheid en kreeg van Professor Baddeley (sportrechtspecialisatie aan de Universiteit van Genève) te horen dat het gelijktijdig bekleden van deze twee functies een statutenwijziging verlangt. Dit zou echter niet mogelijk zijn vóór 2016. Na deze bevindingen stelt De Vos voor om bij daadwerkelijke benoeming afscheid te nemen van zijn rol als secretaris-generaal en een interim-opvolger aan te wijzen.

‘Ik ben altijd heel duidelijk geweest over mijn bedoelingen en ik zou ontzettend teleurstellend vinden wanneer de General Assembly mijn voorstel verwerpt, mocht ik verkozen worden. Het maakt onderdeel uit van mijn kandidatuur. De FEI is een professionele organisatie en daar hoort professionaliteit op alle niveau’s bij. Er zijn talloze federaties en organisaties met een presidentiële dubbelrol. Hier is niets vreemds aan. Het zou, in mijn oogpunt, niet goed zijn om het presidentschap alleen toe te kennen aan vrijwilligers die het kunnen betalen.’ Mocht hij ook daadwerkelijk verkozen worden tot president, dan is De Vos van plan om naast zijn FEI functie ook een baan buiten het internationaal hippisch sportorgaan te bekleden.

Genecand, die als eerste zijn kandidaatschap bekend maakte, is van mening dat het mogelijke presidentschap van De Vos ongeldig kan worden verklaard door een Tribunaal. De Vos zou dan ook bij goedkeuring onmiddellijk afscheid moeten nemen van zijn positie als secretaris-generaal. Volgens Genecand zou dit scenario schadelijk kunnen zijn voor zowel de FEI als de paardensport in het algemeen.

De overige kandidaten voor het presidentschap zijn Ulf Helgstrand (Denemarken), John McEwen (Engeland), Pierre Durand (Frankrijk) en Javier Revuelta del Peral (Spanje). De verkiezingen vinden op 14 december plaats tijdens de FEI jaarvergadering in Baku, Azerbeidzjan.