Nadat hij met het team een prachtige tweede plaats haalde tijdens de CSIO4* in Linz, treffen we Gregory Wathelet op zijn nieuwe stal onder een stralende zon. De Belgische Vice Europees Kampioen maakt even de tijd voor een kort gesprek, want niet alleen de paarden maar ook enkele leerlingen staan te wachten op zijn expertise.

Vorige week was je actief tijdens de Nations Cup in Linz. Dit in het zadel van Forlap, hoe blik je terug op die tweede plaats?

“We zijn vertrokken met een sterk team en goede paarden. Ons doel dit jaar is duidelijk, we zullen en moeten terug in de eerste divisie aan de start kunnen. Alle paarden sprongen met een geweldige regelmaat. Hoewel we bij de eerste twee omlopen (Pieter Devos en Niels Bruynseels) een beetje geluk tekort kwamen blik ik heel tevreden terug. De resultaten waren goed en de sfeer met het team was optimaal.”  

In Linz werd er veel gesproken over Iron Man. Wat is je visie met deze hengst en waar zien we  je jullie binnenkort?

« Ik doe het graag voorzichtig met hem. Ik heb geen zin me te vergissen met hem. Ik wil met Iron Man doorstoten op het hoogste niveau. Daar werken we ook hard aan. Sinds de terugkeer van de Sunshine Tour (waar hij heel veel geleerd heeft) noteren we enkel goede resultaten. Ik doe voorzichtig een uitspraak dat hij waarschijnlijk het tweede deel van dit seizoen klaar zal zijn voor een internationaal 5* niveau.”

Sinds enkele maanden ben je bezig met het heropbouwen van Forlap. Dit gebeurde voornamelijk achter gesloten deuren. Hoe voelt hij aan?

“Helaas was hij bij zijn terugkeer niet zoals bij zijn vertrek. Afgelopen twee jaar heeft Forlap enkele slechtere ervaringen gekend. Maar gelukkig kunnen we er aan werken. Het is gewoon een kwestie van vertrouwen. Eenmaal hij zijn vertrouwen terug heeft in mij zal ik alles aan hem mogen vragen.”

Heb je een bepaalde favoriet op stal?

Zonder twijfel: “Forlap”

Plotseling heb je een eigen stal ? Wat was je motivatie om hier een eigen stal te bouwen ?

“Voor mij was het gewoon de volgende stap in mijn carrière.  Ik voelde dat het tijd was om een grotere onafhankelijkheid te nemen als professioneel ruiter. Ik heb twee jaar lang gezocht, toen m’n ouders hun boerderij plots te koop was heb ik niet getwijfeld en de kans gegrepen.”

Hoe verloopt de organisatie in je stal?

“De stal opereert op verschillende niveau’s. Er is de fokkerij, gecombineerd met de jonge paarde. De paarden komen pas onder Ugo Baritella of mijn zadel vanaf zes jarige leeftijd. Ik kan vertrouwen op een goed team. Dit laat me toe op het ritme van het paard de viervoeters te ontwikkelen naar het hoogste niveau. Verder is er ook een apart deel voor klanten. [caption id="attachment_145189" align="aligncenter" width="1200"] Gregory Wathelet Home Equnews[/caption]

Je bent de nummer 22 van de wereld. Zelf wordt je bestempeld als één der besten van de aarde, kijk je nog op naar andere ruiters?

“Uiteraard! Veel zelf. Ik ben nog steeds een fan van John Whitaker. Whitaker is steeds een groot voorbeeld geweest voor mij. Verder zijn er uiteraard heel wat ruiters die me gepaste inspiratie geven om problemen aan te pakken. Tegenwoordig is de paardensport een enorm technische en moeilijke sport. Alles moet berekend en tot op de millimeter juist zijn. De enige reden dat ik vandaag tot de wereldtop behoor is omdat ik me elke dag openstel om bij te leren. Ik laat me inspireren door anderen.”

Als afsluiter, wat is de mooiste herinnering aan je carrière tot op heden ?

“Zonder twijfel mijn tweede plaats tijdens het FEI Europees Kampioenschap. Samen met Conrad presteerden we een sterk staaltje paardrijden die week. Bovendien, elke ruiter of atleet droomt van een medaille.  Verder blik ik erg tevreden terug op de Nations Cup finale in Barcelona dat jaar.