Op vrijdag 2 maart ging Flanders Horse Expo echt van start: zowel de beurs als de pistes werden toegankelijk gemaakt voor het publiek, en in deze pistes werden enkele spannende wedstrijden gereden. Maar vooraleer het over deze wedstrijden te hebben, wil ik eerst nog wat tijd besteden aan de politiedemonstratie, die gisterenavond gegeven werd in de grote arena. Gedurende een half uurtje werd aan het publiek getoond hoe politiepaarden getraind worden en er werden ook enkele demonstraties gegeven van gevaarlijke en angstaanjagende situaties waar de politiepaarden zich kunnen in bevinden. Een heel leerrijke voorstelling, met de hoofdcommissaris die zorgde voor de nodige uitleg, en een zestal ruiters die ons verschillende stunts toonden: ze sprongen over een politiemoto, ze gingen aan een slijpschijf voorbij zonder een kik te geven en als laatste toonden ze ons ook hoe ze te werk gaan als enkele hooligans hen tegemoetkomen op grote voetbalevenementen. Echt indrukwekkend om te zien hoe al deze paarden zo rustig blijven in een nieuwe omgeving en al deze obstakels. Door de nodige interactie met het publiek werd het ook echt leuk om te zien.

De eerste spannende wedstrijd die op het programma stond gisterenavond was de Euphony zesbarenproef (CSI**), die deel uitmaakt van de Ghent Masters of Showjumping. Een spannende race, waar je bij elke sprong hoort hoe het publiek zijn adem inhoudt, om vervolgens los te barsten als de laatste van  zes hindernissen zonder fouten gereden wordt. Een wedstrijd met hindernissen van 1m80 en hoger is ten eerste enorm indrukwekkend en heel spannend om de ruiters deze proef te zien rijden, maar het is bovenal ook goed voor mensen die wat minder kennen van paarden en jumpings. Ook de ouders die meekwamen voor de kinderen, of de partners die eigenlijk wat tegen hun zin meekwamen naar Flanders Horse Expo  , zaten bij deze zesbarenproef op het puntje van hun stoel en supporterden ook hevig mee voor elke combinatie die in de arena kwam. De verdiende winnaar van deze editie was Rob de Bruyn met Applejuice (Tresor d'Opaline x Duel). Hij was de enige die in de reeks met de laatste sprong op 1m90 het parcours foutloos kon doorworstelen. In deze laatste reeks werd het eigenlijk een duel tussen Rob de Bruyn en Rik Verlies, die met zijn paard Flugel van het Palmenhof toch een foutje maakte. Hierbij moet wel vermeld worden dat Flugel amper 7 jaar is, dus de prestratie die hij gisteren neerzette is vrij indrukwekkend voor zo'n jong paard. Na de overwinning werd het even emotioneel in de arena van Flanders Horse Expo; Rob de Bruyn wees in de ereronde namelijk uitdrukkelijk naar zijn paard om aan te tonen dat we vooral voor hem een daverend applaus mochten geven, dat hij de grote ster van de avond was. Een mooi moment, want het is altijd mooi om te zien dat de ruiter trots is op de prestatie van het paard. Ook bij de prijsuitrijking zag men duidelijk hoe de eigenaar W. Christens glunderde van geluk.

Een laatste spannende wedstrijd was de Flanders Horseball Cup, die gesteund werd door E&L Bouwpartners. Hier had je twee finales: die van de jongeren en die van de volwassenen. Bij de jongeren namen de teams 't Hoefijzer en 't Overdijk het tegen elkaar op en daarna zagen we Too Extreme en Caramel tegenover elkaar staan in de arena. Deze ietwat ondergewaardeerde sport, die maar weinig aan bod komt in het globale beeld van de paardensport is eigenlijk een enorm mooie tak van de paardensport, met wedstrijden die enorm spannend zijn. Je weet niet waar eerst gekeken, je moet je hoofd telkens van links naar rechts bewegen want de kleine vinnige paardjes zijn razendsnell; ze galopperen van de ene kant van de piste naar de andere.

Ook de ruiters zijn de moeite om bezig te zien: ze hangen aan hun paard in galop om de bal op te rapen, ze wringen zich in allerlei rare bochten om de bal af te nemen van de tegenstander en ze slagen er in om vanop een galopperend paard de bal nog in het doel te gooien. Gisteren konden we dus meegenieten van twee enorm spannende wedstrijden. Bij de jeugd won het team 't Hoefijzer van 't Overdijk en bij de volwassen moest Too Extreem het onderspit delven: Team Caramel won met 10-4 en was duidelijk te sterk voor het west-vlaamse Too Extreme .