De Bosdreef bestaat exact 25 jaar en heeft zichzelf verwent met een gloednieuw complex van 4.000 vierkante meter. De realisatie van Paho biedt drie operatiezalen, verschillende onderzoeksruimtes, een uitgebreid stallencomplex, een overdekte rijbaan, een administratief gebouw en enkele gastenstudio's.

"Het grootste deel van onze patiënten zijn spring- en dressuurpaarden", zegt dokter Hans Wilderjans. "Zowel internationale topsportpaarden als gewone pony's komen hier over de vloer. We maken geen enkel onderscheid. Maar het spreekt voor zich dat aan bepaalde ingrepen natuurlijk wel een prijskaartje hangt dat niet iedereen zomaar kan en wil neerleggen."

De Bosdreef is uniek in België omdat er maar liefst vijf dierenartsen zijn die een Europees erkende specialisatie op zak hebben. Wilderjans richtte de dierenkliniek 25 jaar geleden mee op en specialiseerde zich in kijkoperaties. Chirurg Bernard Boussauw was er ook van bij de start bij. Filip Vandenberghe stapte later in de zaak.

Hij geldt intussen als een wereldautoriteit in de MRI en sportbegeleiding van het paard. Op Europees niveau staat De Bosdreef in de top vijf van meest gewaardeerde paardenklinieken.

"We hadden al enkele uitbreidingen achter de rug, maar het werd toch wel wat onoverzichtelijk met al die verschillende gebouwen", zegt Vandenberghe.

"Daarom dat we beslist hebben deze nieuwbouw neer te poten. Er is plaats voor 48 paarden en in een andere stal zijn er nog eens 28 hokken. We maken vooral het verschil met de service. Er zijn zeven gastenstudio's omdat we ook 's nachts vier dierenartsen hebben. Sommige dieren moeten immers nauwlettend opgevolgd worden op vlak van medicatie. Ze staan ook klaar voor spoedgevallen. Ook blijven er soms artsen logeren die hier een operatie komen uitvoeren. En af en toe blijft er ook wel eens een 'groom', de persoonlijke verzorger van een paard, overnachten."

De klanten van De Bosdreef komen uit alle hoeken van Europa. Jaarlijks zijn er maar liefst 15.000 consultaties. "We hebben ook cliënteel in het Midden-Oosten, maar het gebeurt niet vaak dat dieren worden overgevlogen", zegt Hans Wilderjans.

"Meestal is het omgekeerd en worden onze specialisten overgevlogen naar de klant. Omdat we op heel wat vlakken pionier zijn en nieuwe technieken toepassen worden we ook regelmatig gevraagd voor lezingen." De Bosdreef maakte van de verhuis gebruik om ook te investeren in de nieuwste technologie. Zo is de overdekte ruiterpiste uitgerust met camera's die het loopgedrag van paarden helpen analyseren en omzetten in 3D-beelden. Opmerkelijk is dan ook dat in de nieuwbouw toch nog ruimte is voorbehouden voor de behandeling van gewone huisdieren. "De kleine huisdieren maken slechts tien procent uit van het totale patiëntenbestand, maar we wilden ze niet zomaar aan de kant schuiven bij de verhuis naar de nieuwbouw. Ze verdienen immers ook de beste zorgen."