Op zijn Facebook profiel heeft Donaat Brondeel gemeld dat hij niet langer zal functioneren als directeur sportkaderopleidingen bij de Vlaamse Trainersschool en de Vlaamse Liga Paardensport.
De ruiter uit Lotenhulle (Oost-Vlaanderen) begint zijn relaas met "Einde als VLP-medewerker, start van een nieuw project..."
Na meer dan drie jaar beëindig ik mijn halftijdse job als directeur van de sportkaderopleidingen paardensport bij de Vlaamse Trainersschool en de Vlaamse Liga Paardensport. Als verantwoordelijke van de trainersopleidingen voerde ik samen met een gemotiveerd team van VLP-medewerkers en VTS-docenten de nodige vernieuwingen door om de trainersopleidingen aantrekkelijker maar ook kwalitatiever te maken. Dankzij het ontwikkelen van een leerlijn werd het mogelijk om de initiatoropleiding volledig te vernieuwen als een sterke basis voor de daaropvolgende opleidingen instructeur B, trainer B en trainer A.
Deze leidinggevende functie was voor mij een leerrijke uitdaging waarbij ik de kans kreeg om eens over de muur te kijken, naar andere landen maar ook naar andere sporttakken. We koesteren onze sport en geloven graag dat de paardensport moeilijk te vergelijken is met andere sporten. Toch heb ik de voorbije jaren heel wat interessante en vernieuwende raakvlakken met andere sporten mogen ontdekken. In verschillende landen is de sport bijzonder snel aan het evolueren door in te zetten op een innovatief en structureel opleidingssysteem. Als afgevaardigde van de Universiteit Gent blijft het mij dan ook enorm boeien om de ontwikkelingen van het Vlaamse opleidingssysteem op de voet te volgen binnen de denkcel paardrijden van de Vlaamse Trainersschool. Door zelf als DSKO te stoppen en toch actief te blijven binnen de denkcel paardrijden kan ik mij opnieuw ten volle toeleggen op wat ik het liefst doe: de theorie omzetten in de praktijk.
Mijn eigen sportcarrière kwam op een laag pitje te staan door een zware val in het najaar van 2014 met een hersenbloeding als gevolg. Na enkele rustige jaren heb ik het geluk mij weer helemaal klaar te voelen om opnieuw aansluiting te zoeken met de Belgische top. Veel paardenliefhebbers en in het bijzonder de fokkers herinneren zich nog mijn topjaren met Adorado waarin we verschillende keren deelnamen aan de FEI-landenwedstrijden. Ondertussen is Adorado 16 jaar geworden en zal hij deze zomer zijn lange springcarrière beëindigen. Nadien mag hij genieten van een welverdiend pensioen en kan hij als denkhengst nog enkele jaren zijn stempel drukken op de Belgische fokkerij.
Eén van Adorado zijn nakomelingen is de 9-jarige Jadorado van de Bremboshoeve die momenteel succesvol is op Grand Prix 1.45m niveau maar ook het potentieel heeft om rustig door te groeien naar een hoger niveau. Het is al uniek om met een eigen hengst op het hoogste niveau te rijden maar het zou nog mooier zijn mocht dit ook lukken met een nakomeling van deze hengst, een droom die nu wel dichtbij komt. Om de toekomst te verzekeren probeer ik ondertussen met enkele fokkers een voor hen interessante overeenkomst te maken om de nakomelingen van onze hengsten door mij te laten rijden.
Naast het opleiden van mijn hengsten en hun nakomelingen wil ik mijn ervaring van de voorbije jaren ook gebruiken om een nieuw opleiding- en begeleidingssysteem uit te werken voor een selecte groep ruiters en amazones. Door mijn job als DSKO ben ik in contact gekomen met trainers en experten uit verschillende domeinen waarmee ik nog dit jaar een uniek concept wil opstarten: een holistische opleiding en begeleiding volgens de noden van de huidige topsport.