Begin deze week werd bekend dat de FIOD bezig is met een strafrechtelijk onderzoek naar de 46-jarige paardenhandelaar die zelf in Monaco woont. Voor de mogelijke ontneming van de criminele winst werd daarom vorig jaar beslag gelegd op het gloednieuwe, luxe stallencomplex Javier Salvador Stables aan de Abdijweg in Valkenswaard, enkele bankrekeningen, achttien springpaarden en een dure personenauto. Alleen het onroerend goed is al zeker 5 miljoen euro waard.

Illegale winst Volgens een uitspraak over het beslag die de rechtbank in Den Bosch dinsdag ter beschikking stelde werd de illegale winst van Javier Salvador aan het begin van het financieel strafrechtelijk onderzoek geschat op 2.564.763 euro. De paardenhandelaar en zijn advocaat wilden tot dusver niet reageren op de publiciteit maar volgens de uitspraak worden de beschuldigingen betwist. "De gepresenteerde feiten en omstandigheden rechtvaardigen geen redelijke verdenking van een strafbaar feit en om die reden is het hoogst onwaarschijnlijk dat de strafrechter een geldboete of een ontnemingsmaatregel zal opleggen", vatte de rechter het verweer van de verdachte paardenhandelaar samen.

De rechtbank denkt daar anders over: "Gelet op de stukken in het dossier is het niet hoogst onwaarschijnlijk dat de strafrechter ontneming zal op opleggen."

Hoger beroep Omdat de waarde van het onroerend goed in Valkenswaard alleen al meer is dan de vermeende illegale winst vond de rechter het beslag op de paarden in het bezit van Javier Salvador Stables onnodig. Tegen de uitspraak is door de officier van justitie echter nog hoger beroep ingesteld.

Het FIOD-onderzoek naar Salvador wordt naar verwachting de komende twee maanden afgerond. Daarna wordt besloten of er een strafzaak komt.