Verwacht wordt dat er vanaf 4 mei al enkele versoepelingen ingevoerd zullen worden en dat meer bedrijven terug de deur mogen openen op voorwaarde dat social distancing gegarandeerd kan worden. De experts gaan uit van een versoepeling in drie fases, we sommen deze voor je op en bekijken wat deze maatregelen voor onze sport zouden kunnen betekenen. 

Fase 1

De eerste fase zou ingaan vanaf 4 mei. Sporten zoals tennis, paardrijden en vissen zouden opnieuw toegelaten worden, in gezinsverband of met maximaal twee personen. Het zal dus terug mogelijk zijn om met twee ruiters in een piste te rijden waardoor maneges misschien hun beleid al wat kunnen versoepelen. Daarnaast zouden privélessen hierdoor terug mogelijk worden maar hierbij zal wellicht een mondmasker gedragen moeten worden. Verder zouden garages en immokantoren terug open mogen, zij het enkel op afspraak. Dit is goed nieuws voor hippisch vastgoed. Daarnaast zou het terug mogelijk zijn om met maximum twee vrienden af te spreken. 

Fase 2

Deze fase zal ten vroegste op 18 mei ingaan. Hierbij zullen scholen en handelszaken terug open mogen gaan. Hierdoor zouden ruitershops de deuren weer mogen openen. Daarnaast verwachten we dat lessen in maneges in een beperkte groep dan terug zouden mogen doorgaan. Het is mogelijk dat ook wedstrijden in deze fase terug kunnen plaatsvinden, onder navolging van de wederactivatie van de rensport in Duitsland en Frankrijk. Wel zullen er nog strikte regels gevolgd moeten worden en zullen deze wedstrijden waarschijnlijk zonder publiek moeten plaatsvinden. 

Fase 3

In de laatste fase, die ten vroegste op 8 juni zal ingaan, zou er sprake kunnen zijn van een heropening van cafés en restaurants. We verwachten dan ook dat zodra horeca terug open mag, ook kleinere wedstrijden op een 'normale' manier zullen kunnen plaatsvinden. De zomer zou in dit geval dus misschien niet volledig verloren zijn. 

We benadrukken dat dit slechts voorspellingen zijn en dat we de persconferentie van de veiligheidsraad later vandaag zullen moeten afwachten om bevestiging van onze vermoedens te krijgen.