Weyts vertelde op Radio 1 dat hij hiermee een parallel met het onderwijs wil trekken waar ook een dergelijke gefaseerde aanpak gehanteerd wordt. "We hebben dit uitgewerkt in samenspraak met de sector. Daarbij zijn we doof gebleven voor de lokroep van federaties en clubs die een apart scenario voorzagen. Het uitgangspunt is: het doet er niet toe welke sport je beoefent, wel hoe je ze beoefent. We hebben een gefaseerd plan uitgewerkt waarbij we ook gekeken hebben naar de stem die het minst aan bod komt: de kinderen. Zij zullen eerst van de versoepelde maatregelen kunnen genieten". Ook de paardensportfederaties hebben ondertussen aan onze redactie laten weten dat ook zij een dergelijk plan hadden voorgesteld dat de regering naast zich heeft neergelegd.

Concreet betekent dit dat kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 mei weer in openlucht in beperkte groep mogen sporten. Wij verwachten dus dat groepslessen en privélessen dan terug mogelijk zullen zijn. Vanaf 1 juni kunnen sportactiviteiten indoor, met twee partners. We verwachten dus dat er op dat moment ook binnen terug pirvélessen gegeven zullen worden. De derde fase is het toelaten van trainingen vanaf 1 juli. Wat dit precies voor onze sport zal betekenen, is niet duidelijk. 

Verwacht wordt dat wedstrijden ZONDER publiek vanaf 1 augustus mogelijk zullen zijn, wedstrijden vanaf 1 september zullen met publiek zijn doorgang kunnen vinden. Weyts voegt er wel aan toe dat virologen over die laatste stap erg terughoudend zijn en dat we geen misbruik mogen maken van deze hernieuwde vrijheid.