Contactloze sporten, waaronder dus ook paardrijden, mogen hervat worden. Dit geldt zowel voor amateurs als voor professionelen. Bovendien kunnen die sporten zowel indoor als outdoor plaatsvinden en zowel recreatief als competitief zijn. Er mogen dus weer lessen in maneges georganiseerd worden en wedstrijden zijn weer toegelaten. Uiteraard moet hierbij de social distancing van 1,5m gerespecteerd worden. 

Sportlessen en trainingen moeten georganiseerd plaatsvinden, in een groep van maximum 20 personen. Hier moet een afstand van 1,5 m gegarandeerd kunnen worden. Er moet telkens een meerderjarige trainer of toezichter aanwezig zijn. Deze persoon wordt meegeteld in het maximum van 20 personen. Mindervalide ruiters mogen begeleid worden naar en tijdens een training. Je mag naar een manege of pensionstal als je paard daar gestald staat. Je moet hierbij wel rekening houden met de regels die daar ter plaatse gelden. Je mag ook nog steeds gaan wandelen met je paard.

Competities mogen hervat worden met zonder publiek. Vanaf 1 juli veranderen de regels (als de Coronacurve onder controle blijft). Er geldt geen limiet op het aantal deelnemers. 

De horeca mag heropstarten onder strikte voorwaarden. Dezelfde regels die ook gelden voor andere horecazaken, zijn hier ook van toepassing. Klik hier voor een overzicht 

Ponykampen: voorlopig zijn de 'sportbubbels' beperkt tot 20 personen. Vanaf 1 juli wordt dit uitgebreid naar 50 personen. Een sportkamp met maximum 50 personen, met inbegrip van begeleiders, is op dat moment mogelijk. 

Uitzonderingen: Horseballers, voltige in teamverband, ... kan nog niet volledig hervat worden. Zij moeten contactloze trainingen blijven organiseren met uitzondering van kinderen tot en met twaalf jaar onderling. Kleedkamers en douches van sportclubs moeten ook gesloten blijven.


Bron: Paardensport Vlaanderen