Momenteel zitten we nog in de fase die op 4 mei inging: we mogen paardrijden in openlucht als social distancing gegarandeerd kan worden en met maximum twee andere personen. Deze twee andere personen moeten ook steeds dezelfde zijn. 

Een eerste stap in de goede richting zou er komen vanaf 18 mei. Dan zou sporten in een beperkte groep (max. 20 personen inclusief sportbegeleiders) in open lucht terug mogelijk zijn. De voorwaarde is dat het hier om een georganiseerde activiteit gaat waar social distancing gegarandeerd kan worden. We verwachten dus dat zowel privé als groepslessen vanaf dan terug zouden mogen plaatsvinden. Dit zou alvast goed nieuws zijn voor de maneges die zo hun activiteiten terug kunnen hervatten. Daarnaast staat er ook in het plan dat vanaf 18 mei alle sportactiviteiten voor -12 jarigen, zonder toeschouwers, terug toegelaten zullen worden. Het is dus mogelijk dat hiermee de sportkampen voor de zomer ook kunnen doorgaan al is het hiervoor nog wachten op officiële bevestiging. 

Vanaf 1 juni mogen indoor activiteiten terug plaatsvinden als social distancing in acht genomen kan worden. Privélessen zullen vanaf dan waarschijnlijk ook in binnenpistes terug toegelaten worden. Vanaf 15 juni zullen ook georganiseerde indoor activiteiten, op voorwaarde dat ze een georganiseerd karakter hebben en mits social distancing gegarandeerd kan worden, terug toegelaten worden. Onze verwachting is dan ook dat ook groepslessen in indoor-pistes terug mogen plaatsvinden. 

Vanaf 29 juni zullen alle sportactiviteiten, met uitzondering van wedstrijden buiten trainingsverband waar social distancing niet gegarandeerd kunnen worden, terug toegelaten worden. We kijken dan al voorzichtig uit naar een definitieve beslissing van de regering en federaties aangezien we verwachten dat trainingsconcours vanaf juli terug toegelaten zullen zijn, zij het met de nodig social distance maatregelen in acht genomen.

Vanaf 31 juli zullen wedstrijden dan terug kunnen plaatsvinden met een beperkt aantal deelnemers. Dit kadert in ons eerdere voorstel om het aantal ruiters per dag tot een 200-tal te beperken. Ook zal er een beperkt aantal toeschouwers toegelaten worden. Belangrijk is ook dat hierbij ook de wedstrijden waarbij social distancing niet acht genomen kan worden, zullen mogen doorgaan.

Als de curve zich in de positieve zin blijft ontwikkelen, zullen massasportevenemeten vanaf september terug mogelijk zijn. We mogen dus alvast een beetje beginnen hopen op een najaar waarin wel wedstrijden gereden en events georganiseerd kunnen worden.