"Natuurlijk komt deze tweede lockdown als een slag, al hadden we het ergens wel voelen aankomen", vertelt ze. "Deze nieuwe lockdown heeft een enorme impact op de maneges. Ten eerste is het al een enorme organisatie om de regels überhaupt te kunnen volgen. We begrijpen dat het erg belangrijk is dat iedereen zich aan de nieuwe regels houdt maar we hebben opnieuw alle eigenaars moeten verwittigen om hen mee te delen dat ze niet zomaar meer naar hun paard kunnen komen. Zoals jullie wel begrijpen, is dit geen fijne boodschap. Er moeten schema's worden opgemaakt over welke eigenaar wanneer 'welkom is' zodat de social distancing ten alle tijde gegarandeerd kan worden. Veel van die pensionklanten vinden, terecht, dat ze hun paard niet de nodige verzorging kunnen geven en zijn hierdoor geneigd zich minder goed aan de regels te houden. Dit brengt je als manege-eigenaar natuurlijk in een erg lastig parket".

"De pensionklanten zijn minder tevreden maar uiteindelijk leven maneges van lessen, niet van pensionklanten. Deze tweede lockdown betekent dat lessen weer terugbetaald of verzet moeten worden, kampen moeten worden afgezegd en onze lesgevers zitten weer zonder werk. Het feit dat er geen lessen kunnen en mogen doorgaan, zorgt ervoor dat ook wij als manege-eigenaars een groot deel van ons inkomen zien wegvallen terwijl we wel voor onze paarden moeten blijven zorgen. Corona of niet, paarden moeten blijven eten en die kosten blijven natuurlijk even hoog. Bovendien hebben verschillende manege-houders ook geen eigen accommodatie, waardoor er van hen verwacht wordt dat ze wel huur blijven betalen", gaat ze verder. 

"Wat mij op dit moment vooral angst inboezemt, is dat je inkomen kan worden stopgezet op één dag, zonder enige vorm overleg. Onze mening hierover werd ook nooit gevraagd. Begrijp mij niet verkeerd: ik snap heel goed dat deze maatregelen nodig zijn maar ik denk dat deze tweede lockdown verschillende manege-houders in grote problemen brengt. Alles wordt boven je hoofd beslist. Bovendien veranderen de regels voortdurend waardoor het erg moeilijk is om je te organiseren. Er wordt ook met geen woord meer gerept over de premies of vervang-inkomens. De eerste lockdown hebben we goed doorstaan maar ik moet eerlijk toegeven dat deze tweede lockdown mij erg bang maakt..."