Alexa Fairchild: "De overstap naar Anky brengt veel leuke dingen met zich mee"

Alexa Fairchild: "De overstap naar Anky brengt veel leuke dingen met zich mee"
Vorige maand werd bekendgemaakt dat Alexa Fairchild van trainer veranderde en sindsdien bij Anky Van Grunsven traint na twaalf jaar bij Virginie Deltour. Equnews had een gesprek met de U25-amazone over deze overstap.

Alexa Fairchild_Vanita_Fotospecial (8)Je vertrok van bij je vorige coach Virginie Deltour naar Nederland. Meer bepaald naar Anky Van Grunsven. Hoe moeilijk was het om die beslissing te nemen?
Het was een heel moeilijke stap om te nemen, aangezien ik al twaalf jaar bij Virginie trainde en ze mij naar negen Europese Kampioenschappen bracht. Ik heb heel veel respect voor haar en ik ben blij dat ik daar positief ben geëindigd. We weten beide dat we de juiste keuze hebben gemaakt en dat dit de natuurlijke progressie was voor mij om te groeien als ruiter.

Trainen met Anky en Sjef moet wel wat verschillen meebrengen. Welke verschillen merk je zelf op?
Het is een verschillende aanpak, maar ik heb er plezier in om nieuwe technieken aan te leren. Momenteel werken we heel veel aan het basiswerk aangezien ik nog veel moet leren. We focussen op heel veel kleine details die een grote impact kunnen hebben op elke beweging.

Alexa Fairchild_Vanita_Fotospecial (5)De paarden bevinden zich nu in een geheel nieuwe omgeving, merk je hier iets van? Hoe ervaren zij de nieuwe training methodes?
Aangezien mijn paarden gewoon zijn van te reizen, denk ik niet dat ze erg gestoord werden door de verhuis. Ze zijn heel blij bij Anky en ze hebben al de faciliteiten die ze nodig hebben. Het is een vijfsterren accommodatie, wat heel aangenaam is voor de paarden en ook voor mij! Ik vind dat ze zich zeer snel aanpassen aan de nieuwe trainingsmethodes en ze evolueren ook duidelijk.

Alexa Fairchild_Vanita_Fotospecial (3)Het Belgisch Kampioenschap komt dichterbij nu. Is dit één van je doelen? En het Europees Kampioenschap?
Ik heb nog geen wedstrijdplanning gemaakt aangezien mijn paarden nog steeds aan het leren zijn en het zal ook even duren voor ze zich helemaal hebben kunnen aanpassen. Ik zou heel graag naar het Europees Kampioenschap gaan, maar alleen als ik er echt 100% klaar voor ben. We hebben nog niet gepraat over het Belgisch Kampioenschap, dus we moeten nog steeds kijken of we gaan.

Het outdoor seizoen is net begonnen. Welke wedstrijden wil je echt doen? En hoe is het overleg met je nieuwe coach over je agenda?
Mijn paarden en Anky moeten nog wennen aan de nieuwe situatie en dan zullen we een planning maken voor de wedstrijden.