Paarden moeten in de winter op stal volgens "de wet"

Paarden moeten in de winter op stal volgens "de wet"
In 2013 werd een nieuwe wet uitgevaardigd waarbij eigenaars van paarden  - bij winterse temperaturen - enkele verplichtingen werden opgelegd. Het is ondertussen een tijdje geleden, maar met de winter voor de deur schrijven we nog graag even over wat nu wel moet ...

"Eigenaars van weidedieren moeten bij vriestemperaturen te allen tijde vers drinkwater voorzien. Ook voldoende voeding is uitermate belangrijk, want bij extreme koude verbruikt een dier veel meer energie. Verder moet de bodem van de wei droog zijn en moet er voldoende beschutting zijn", aldus de Dienst Dierenwelzijn.

De Dienst wijst er bovendien op dat mensen steeds vaker paarden als sport- of gezelschapsdier houden, maar dat er ook steeds meer klachten zijn over paardenverwaarlozing. Volgens een nieuwe wet, die op 10 januari  2013 in voege trad, moeten paarden, die buiten gehouden worden zonder natuurlijke beschutting of schuilhok, in de winter op stal kunnen worden gezet.

Hagen of bomen kunnen dienen als natuurlijke bescherming op voorwaarde dat ze voldoende bescherming bieden tegen neerslag en wind.

Sinds 2013 kunnen de boetes voor de verwaarlozing van paarden oplopen tot 12.000 euro, bij herhaling zelfs tot 75.000 euro. Bij ernstige verwaarlozing of na het negeren van eerdere waarschuwingen, worden de paarden in beslag genomen.