Equnews blikt vooruit naar de eerste manche van de Pavo Hengstencompetitie

Equnews blikt vooruit naar de eerste manche van de Pavo Hengstencompetitie
Er is al veel over geschreven en gesproken, maar zaterdag is er dan eindelijk de eerste manche van de Pavo Hengstencompetitie powered by Emerald. Omstreeks 17 uur is de eerste manche in het Azelhof te Lier. Er wordt gestart met de reeks voor 4-jarige hengsten. Daarin zullen er 35 hengsten aan de start komen. Voor vele fokkers is het uiteraard uitkijken naar hoe de hengsten die vorig jaar furore maakten tijdens de keuring het er nu van af brengen. De Siegerhengst van 2014, Latour VDM (Darco x Malito de Reves) zal net als tijdens de BWP keuring ook nu bereden worden door Walter Lelie. De vice-kampioen Lavallino ter Klomp (Clearway x Coriano Z), die na de keuring verkocht werd naar T&L en de Rosta,l zal uitgebracht worden door Frederic Vernaet. Vorig jaar waren er 28 hengsten tijdens de eerste manche in deze reeks.

[caption id="attachment_81885" align="alignright" width="198"]Walter Lelie - Latour VDM Walter Lelie - Latour VDM[/caption]

Met 37 hengsten zijn ze in de reeks voor 5-jarigen. Dat zijn er net iets minder dan vorig jaar, toen waren er nog 41 hengsten. In deze reeks zal Walter Lelie opnieuw een Siegerhengst uitbrengen. Kasanova de la Pomme (Bamako de Muze x Malito de Reves) de kampioen van 2013 komt uit dezelfde moeder als Latour VDM. Als we het nu toch over (vice) kampioenen hebben, Kullen C (Clarence C x Corofino I) die vorig jaar nog werd uitgebracht door Nick Vrins, zullen we nu met zijn nieuwe eigenaar aan het werk zien. De 19-jarige Max Verheyen zit sinds midden vorig jaar in het zadel en sprong vooral op regionale concours met de vice-kampioen van 2013.

In de reeks voor 6-jarige hengsten komen er 31 hengsten aan de start. In deze reeks zal Jorik Vervoort de kampioen van de BWP keuring in 2012 starten. We hebben het hier dan over Jappelloup van het Dauwhof (Echo van het Neerenbosch x Wertschatz). Vorig jaar verscheen Joe Clee nog aan de start van de hengstencompetitie met Justin van de Zandhoeve (Emerald van 't Ruytershof x Nonstop), tijdens de finale won toen Yves Vanderhasselt als stand-in ruiter het klassement bij de 5-jarigen. Zaterdag zullen we de Portugees Bernardo Mathias in het zadel van Justin zien. Na een lange blessure zien we ook Jilbert van 't Ruytershof (Numero Uno x Cartani 4) weer in de ring. De voorbije maanden sprong Erica Swartz hier al enkele trainingsrondjes mee. Vorig jaar lieten er 29 hengsten hun kwaliteiten zien tijdens de eerste manche.

Nick Vrins en Cumthago C (Cumano BD x La Zarras) wonnen vorig jaar bij de 6-jarigen, dit jaar zullen zij net als 13 andere combinaties hetzelfde proberen te doen bij de 7-jarigen. Eind december lieten Vrins en Cumthago (foto boven) hun goede vorm al zien door 2e te worden in de reeks voor 6-jarige hengsten. Tijdens de eerste manche vorig jaar in Opglabbeek waren er nog 21 deelnemers in deze reeks.

Klik hier voor alle startlijsten.