Tiger Lily: van 'La Dolce Vita' in Italië naar het zonnige Wellington

Tiger Lily: van 'La Dolce Vita' in Italië naar het zonnige Wellington

Tiger Lily van Jessica Springsteen is zonder twijfel één van de beste sportmerries van het moment. De vosse Balou du Rouet dochter springt met haar Amerikaanse amazone van de ene klassering naar de andere. Maar welke weg heeft Tiger Lily afgelegd onderweg naar de top? 

De Oldenburger merrie werd in 2007 in de fokkerij van Manuela Lachnit (Duitsland) geboren. De merrie neemt in Duitsland aan verschillende nationale rubrieken voor jonge paarden deel voor ze in augustus 2013 voor het eerst op het internationale toneel verschijnt. De Italiaan Paolo Adama Zuvadelli rijdt haar in een rubriek voor 6-jarige paarden tijdens het concours van San Giovanni in Marignano. Tiger Lily maakt daar meteen indruk en springt naar de negende, de eerste en de vijfde plaats. Haar tweede internationale rubriek zat de Balou du Rouet dochter ook in Italië met dezelfde ruiter springen. In Truccazzano behaalt ze maar liefst twee overwinningen en een tweede plaats in de rubrieken voor 6-jarige paarden in december.

Nog steeds met Zuvadelli in het zadel, springt de merrie ook in 2014 van de ene overwinning naar de andere. Zo won het duo onder andere in San Giovanni Marignano (februari), in Gorla Minore (maart) en in Lanaken (september) meermaals naar de overwinning. De merrie zou in dat jaar slechts één keer buiten de top tien vallen. 

In 2015 kan de internationale carrière van de merrie echt van start gaan. Dit gaat ook gepaard met een ruiterwissel: Massimo Grossato, eveneens een Italiaans ruiter, neemt de teugels over. Hij start de merrie meteen op CSI3* niveau tijdens het concours van Vermezzo en rijdt hier meteen naar een zevende plaats in het 1m35. Hij kan die goede vorm doortrekken tijdens het CSI3* concours van San Giovani in Marignano waar hij naar een achtste plaats in het 1m40 springt. In juni wint deze combinatie het 1m35 tijdens de CSI2* van San Remo  en tijdens diezelfde wedstrijd behalen ze een derde plaats tijdens de Grand Prix. Ze zakken in datzelfde jaar ook af naar de CSIO3* landenwedstrijd van Budapest waar ze onder andere een zesde plaats halen. Andere hoogtepunten dat jaar zijn een vijfde plaats in de CSI2* Grand Prix van Humlikon, de winst in de CSI2* Grand Prix van Giubiasco en een achtste plaats in de CS2* Grand Prix van Cagnes-Sur-Mer. Eind 2015 koopt Jessica Springsteen de merrie aan. Ze zal hier later over zeggen: "Jan en Edwina (Tops) gingen naar dit paard kijken en ik was eigenlijk zelfs helemaal niet van plan om mee te gaan. Toch bedacht ik mij op het laatste moment en daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Het was echt liefde op het eerste zicht".

In 2016 verdwijnt de merrie even van het Europese toneel. Op dat moment wordt ze in Wellington door Jessica Springsteen zelf tijdens verschillende wedstrijden aan de start gebracht. In Bonheiden verschijnt ze daarna terug in Europa, opnieuw met een andere Italiaanse ruiter in het zadel. Robert Previtali rijdt in datzelfde jaar verschillende CSI2* wedstrijden op de rug van de vosse merrie met een vierde plaats in het CSI2* 1m40 van Riesenbeck als hoogtepunt.

In 2017 springt de merrie opnieuw onder het zadel van Jessica Springsteen. Tijdens het WEF in Wellington maakt het duo onder andere indruk in de CSI5* competitie waar ze meteen naar de overwinning springen. Ze keren terug naar Europa in juni waar ze tijdens het CSI3* concours van Bonheiden aan de start komen. Ze gaan hier van start tijdens verschillende 1m40 rubrieken en springen meteen naar een negende en een zevende plaats. Het duo zakt in de zomer van 2018 ook af naar onder andere Knokke, Samorin, Valence, Brussel en Vilamoura. Ze maken hun Europees CSI5* debuut tijdens de jumping van Parijs waarna ze opnieuw een vijfsterrenwedstrijd in Genève springen. 

Vorig jaar kwam de internationale carrière van het duo echt van de grond met onder andere een vijfde plaats in de CSI2* van Knokke, een tweede plaats in de CSI5* van Parijs en een derde en vijfde plaats tijdens de CSI5* van Mechelen en verschillende CSI5* overwinningen op het Amerikaanse continent. Jessica zegt zelf: "Tiger Lilly is echt een vechter, ze wil naar de hindernissen toelopen en ik moet dan ook telkens mij uiterste best doen om haar enthousiasme een beetje te temperen".