Thibault Vermeulen: "Dankzij inspanningen van organisatoren kan er in deze moeilijke periode toch nog topsport aangeboden worden"

Thibault Vermeulen: "Dankzij inspanningen van organisatoren kan er in deze moeilijke periode toch nog topsport aangeboden worden"

Thibault Vermeulen sprong afgelopen weekend in de spotlight tijdens de CSI1* Grand Prix van Opglabbeek. De 25-jarige ruiter sloot zo zijn internationaal seizoen in schoonheid af. Wij spraken hem over zijn seizoen, over wat Covid volgens hem voor onze sport zal betekenen en zijn doelen voor 2021...

Corona gooit ongetwijfeld ook voor jouw indoorseizoen roet in het eten. Wat staat er nog op de planning?

Afgelopen weekend was mijn laatste internationale optreden van 2020. Ik werk altijd graag richting Jumping Mechelen, aangezien Covid-19 daar anders over denkt krijgen mijn oudere paarden vroegtijdig hun welverdiende rust. De komende weken focus ik vooral op mijn 4-5-6 jarige paarden om die terug op niveau te krijgen en reis ik nog wat met mijn klanten naar enkele CSI's. Deze periode gebruik ik ook graag om wat meer op de baan te gaan om paarden te bekijken, Covid-19 maakt het vandaag iets complexer om paarden te vinden maar de handel blijft wel gewoon doorgaan.

Wat zijn je doelen voor 2021?

Mijn sportieve ambities voor 2021 focussen zich voornamelijk op 2* & 3* niveau, daarin competitief meerijden zoals afgelopen jaar maar dan nog beter & sneller zoals mijn trainer Philippe Vandelannoitte ieder weekend herhaalt.. Daarnaast heb ik het WK jonge paarden voor het eerst met stip in mijn agenda staan. Mijn stal is een sport/ handelstal, dus de handel zal ook in 2021 een prominente rol krijgen. Ik heb een aantal talentvolle jeugdruiters die ik begeleid, het BK van de jeugd is bijgevolg ook een belangrijk weekend voor team ABNT.

Ben je van plan om naar het zuiden af te zakken om daar outdoor te springen?

Voor 2021 zijn we dit nog aan het bekijken, voorlopig blijven we thuis, maar daar is nog geen finale beslissing over.

Welke paarden zijn momenteel je toppaarden en welke paarden zijn de 'hoop voor de toekomst'?

Vandaag kan ik beroep doen op Jacarta van’t Ravennest & Merlot de Muze, deze twee paarden zijn mijn toppaarden op dit moment. Jacarta is een 11- jarige merrie, die ik na het overlijden van Savva Labuzov ter beschikking heb gekregen, ik ben hiervoor enorm dankbaar & doe er alles aan om Savva trots te maken. Deze merrie had voordien op 1.50 niveau gesprongen met Gilles Thomas. Ze is een echte winnaar en heeft een topmentaliteit in de piste.

Daarnaast heb ik Merlot de Muze ter beschikking van de familie Claeys/ Wouters, een 8-jarige ruin van Darco met als moeder Everlychin de la Pomme. Merlot heeft voor mij alles om een echt Grand Prix paard te worden in ‘21 zoals zijn halfbroer Kasanova de la Pomme. Eindeloos vermogen, mentaliteit en scherpte, 2021 wordt zijn jaar!

Als “hoop voor de toekomst” kan ik wel twee opmerkelijke jonge paarden noemen, we hopen natuurlijk dat de hele stal kampioenen worden, en dat zullen ze, maar om er even twee te noemen, Fighter DK Z & Quibus vd Bisschop.Fighter is vier jaar en heb ik in mede-eigendom met Axel Verlooy, zij is een For pleasure x Mermus R merrie uit Ogano Girl Z van Dennis van den Brink die als 7-jarig paard Lanaken sprong. Deze merrie maakt de job als ruiter zeer eenvoudig.

Daarnaast heb ik samen met mijn beste vriend Christophe Debrabander de hengst Quibus vd Bisschop, een 4-jarige hengst van Vigo d’Arsouilles, ook hij toont zeer beloftevolle zaken! Het blijft altijd een hele lange, onzekere weg dus fingers crossed!

In welke mate denk je dat Corona een invloed zal hebben op de toekomst van onze sport?

Op lange termijn zal onze sport er an sich kwalitatief zeker niet onder lijden, alles rond de sport is een andere zaak. Ik denk maar aan cateraars, organisatoren, investeerders, etc.

Ik was tijdens de afgelopen maanden aanwezig op CSI’s te Lier & Opglabbeek en ik moet Mike & Laurens bewonderen en bedanken met hun inspanningen voor onze springsport, zonder hun konden we vandaag allen in “ons kot” blijven, zij maken het mogelijk om tijdens deze heel uitzonderlijke situatie topsport aan te bieden op een veilige, coronaproof manier, chapeau!