Rolf Goran-Bengtsson en Edwina Tops-Alexander strijden om de LGCT-titel

Rolf Goran-Bengtsson en Edwina Tops-Alexander strijden om de LGCT-titel
Het finaal aftellen naar de Longines Global Champions Tour Championship is vandaag gestart nu dat de ruiters nadenken over de ultieme confrontatie in Al Shaqab in Qatar. Nu de spanning groeit in aanloop van de spannende seizoensfinale, werd er een pre-event persconferentie gehouden op de prachtige Al Shaqab locatie, een lid van de Qatar Foundation, om deze topsport actie van dit weekend officieel te openen.

Twee ruiters zullen vechten over de algehele LGCT kampioen van de kampioenen kroon - Rolf-Goran Bengtsson (ZWE) en Edwina Tops-Alexander (AUS) beiden onthullen hun hoop op de titel en de spanning terwijl de opbouw zich vervolgt. Rolf heeft vijf punten meer dan Edwina, en ze zijn al eerder in deze positie geweest, met Edwina die de vorige jaren bovenaan eindigde. Als ze nog eens wint, dan zal de top Australische amazone de eerste ooit zijn in de geschiedenis die de titel drie keer wint, en voor Rolf zou het de eerste keer zijn dat hij de titel behaalt. Over het event zegt Edwina: "Ik voel me goed, mijn paard is in topvorm - ze was op de Olympische Spelen en werd derde op een concours enkele weken geleden. Het is spannend, ik denk dat Rolf in een iets makkelijkere positie is aangezien ik in principe op het podium moet eindigen, dus ik heb heel veel druk op mijn schouders, maar dat is wat onze sport zo spannend maakt. Ik moet mijn best doen en heel gefocust blijven."

Eerder deze week sprak de LGCT Ranking leider Rolf-Goran Bentsson over de aankomende Grote Prijs: "De finale in Doha zal speciaal zijn en het zou een droom zijn die werkelijkheid wordt als ik win. Ik ben al twee keer eerder in deze positie geweest, dus ik hoop dat het derde keer goede keer wordt! Edwina is een fantastische amazone dus ik weet dat het moeilijk wordt. Maar Casall is beter dan ooit en ik weet dat we samen alles uit de kast zullen halen in Al Shaqab.

Over het alsmaar stijgende niveau van competitie op de LGCT wedstrijden, zegt Edwina: "We hebben de top 30 ruiters van de wereld  die deelnemen, iedereen gaat sneller en vindt constant snellere bochten en dat is wat onze sport zo spannend maakt. Als ruiter moet je jezelf constant duwen."

Top Qatari ruiter Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani maakte een fenomenaal debuut op de Olympische Spelen dit jaar, hij werd individueel zesde en staat in de top 20 van de LGCT ranking. Hij zal voor thuispubliek rijden in Al Shaqab met zijn top paard, First Devision. Dit geeft de lokale fans de kans om hun helden voor het eerst terug in actie te zien sinds de Olympische Spelen. Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani zei over hoe het voelt om terug in Qatar te rijden: "We hebben de eer om deze wedstrijd in Qatar te hebben, het is de finale, dit is mijn land - we zullen ons best doen om goed te presteren. Het is een internationaal event en het zal over heel de wereld worden uitgezonden."

Over zijn Olympisch avontuur vertelde Sheik Ali Bin Khalid Al Thani ook over de eer om voor zijn land te rijden en de Nationale vlag te dragen op de Spelen dit jaar. "Ik was fier om de Qatari vlag te dragen en dat gevoel dreef mij om goed te presteren."

Met Rolf-Goran Bengtsson die bevestigde dat hij zijn fantastische hengst Casall Ask zal rijden en Edwina Tops-Alexander die haar top Olympische merrie, Lintea Tequila, zal starten, wordt het een strijd tussen de hoogste klasse om te weten te komen wie dit seizoen helemaal bovenaan eindigt. Over haar merrie zegt Edwina: "Ze won hier vorig jaar in Doha en ze heeft een fantastisch jaar gehad. Ik heb een fantastische groom en management."

De hoog genoteerde finale van het kampioenschap vindt plaats in Al Shaqab in Qatar. Hierdoor wordt de magische locatie centraal gesteld voor de paardensport. Omar Al Mannai, Commercieel manager van Al Shaqab sprak over het belang van het organiseren van deze prestigieuze finale van de internationale kalender in Al Shaqab en hoe het een voordeel is voor Qatari ruiters van alle leeftijden en hoe het het land helpt om de sport te ontwikkelen. De wedstrijd geeft de Qataris ook de unieke kans om een wedstrijd van wereldniveau te ontdekken nu dat het land groeit in zijn betrokkenheid bij de sport. Hij zei: "Qatari ruiters profiteren maximaal van wedstrijden zoals deze hier in Al Shaqab. We proberen het niveau van de organisatie en het niveau van ruiters te promoten en we zouden graag 'the lighthouse' van de paardensport in de Arabische Wereld en in de Golf zijn. En we wensen alle deelnemers veel succes."

De voorzitter en oprichter van de Longines Global Champions Tour Jan Tops sprak over de betekenis van het terugkeren naar Qatar en over Al Shaqab die de finale voor het derde jaar op rij organiseert. In de persconferentie zei hij: "Het is heel speciaal om de finale hier te mogen organiseren in Al Shaqab. De accommodatie hier is eerste klas, het is een prachtige arena, super stallen voor de paarden en goede faciliteiten voor de grooms. Om hier twee ruiters te hebben om de titel te winnen, en het zal niet beslist worden tot de laatste ronde -  het is niet vak dat we in de sport zo'n finale hebben, maar we zullen de spanning houden tot het laatste moment voor de fans over heel de wereld."

Over het succes van de Qatari springruiters en de groei van de sport in het land, zei Jan: "Dit was een belangrijk jaar voor het Qatari team, met zowel de Olympische spelen als de Tour. De ruiters hebben het heel goed gedaan en hebben consequent bovenaan gestaan. Voor ons, is het belangrijk om hier aanwezig te zijn. We kunnen uitkijken naar een mooie finale."

Donderdag zullen we de eerste finale ooit van de Global Champions League zien, waar een team geschiedenis zal maken door de titel voor de eerste keer ooit te winnen. Twaalf teams zullen in actie komen en drie dagen van top level paardensport in Qatar openen. LGCT sportdirecteur Marco Danese sprak ook over de spannende actie die het publiek kan verwachten gedurende het hele weekend. Tegen de media zei hij: "Fans zullen de mogelijkheid hebben om de beste ruiters van de wereld zien, dat is niet iets dat je elke dag kan zien. We zijn hetzelfde niveau als de Olympische Spelen, met dezelfde ruiters en paarden, en de kwaliteit van de sport is exact hetzelfde. Het is zelf nog spannender nu we twee finales hebben, de finale van de Global Champions League op donderdag en de LGCT finale op zaterdag, dus er zal twee keer spanning zijn voor het finale resultaat van het jaar. We hebben veel mensen die de wedstrijd volgen op tv en via onze website, er is dus een grote verwachting van de finale hier."

Het weekend zal donderdag 3 november om 17u starten met de eerste finale ooit van de Global Champions League, hierin zullen we team zien strijden om het kampioenschap. Thuis team Doha Fursan Qatar zal in actie komen en sprak de lokale media eerder vandaag ter plaatse al gedurende de persconferentie. Op vrijdag zullen we twee top level competities zien, voor de Grote Prijs op zaterdag. Deze al om 17u15 lokale tijd van start gaan. De volledige wedstrijd zal uitgezonden worden via GCT TV en GCL TV. Daarnaast zal het ook over heel de wereld worden uitgezonden.

Voor de volledige deelnemerslijst, klik hier. Voor meer informatie, het volledige programma en de ticket verkoop, klik hier.